Lean Tourismo – Bayer Hungária Kft Nagyigmándi telephely

A nyári szünet után Győrben is folytatódnak közösségi eseményeink. Szeptember 10-én Lean Tourismo keretében látogattuk meg a Bayer Hungária Nagyigmándi üzemét. Kukorica és repce vetőmag előállításával és értékesítésével foglalkoznak. Nagyon érdekes és izgalmas folyamatot láttunk, éppen szezonban, a kukorica betakarítás és feldolgozás közepette. Szücs Ádám és Sasvári Tibor mutatta be nekünk a „gyártási” folyamatot és a telephely lean tevékenységét. A Bayer 2018-ban vásárolta fel a telephelyet. 40 millió EUR az éves árbevételük, több mint 35 országba szállítanak, 160 fő a dolgozók száma, szezonban +200 idénymunkást alkalmaznak.

A genba túrát a földekről érkező kukoricával megrakott teherautók mérlegelésével indítottuk. Itt fejlett digitalizációval pontosan tudják, hogy az adott termőföldről mennyi az elvárt kukorica mennyiség, mennyit hoztak be és még hány teherautó kell még a betakarításhoz. Majd folytattuk túránkat a gigantikus méretű üzemek, berendezések között. Digitális vezérlés nélkül elképzelhetetlen ezeknek a folyamatoknak működtetése, szigorú minőség ellenőrzés mellett. Egyedi az ilyen „gyártási” folyamat, ahol a szezonban csak néhány hónapot mennek a gépek, nagyon fontos az eszközhatékonyság.

Lean irányelveket a Bayer a OnePSS (One Product Supply System) fogalmazza meg. A nagyigmándi üzem is ezt használja. VSM jelen és jövőállapot meghatározásával azonosítják a fejlesztési pontokat és ez alapján indítják el célzott projektjeiket.

Októberben Győrben a stratégia, hoshin kanri lesz a bemelegítő témánk. Várunk benneteket!

Köszönjük a genba élményt!

Pető Sándor – Leannovation