Győr Lean Coffee – Hulladékgazdálkodás lean szemmel

Az esemény időpontja: 2023.12.13.

A Lean projektek során eddig mindig az értékteremtésre fókuszáltunk. A december 13-i győri Lean Coffe a hulladékot, annak kezelését helyezi a középpontba.
2023 július 1-én hatályba lépett a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), amely működésének részletes szabályairól szól a 80/2023. (III. 14.) kormányrendelet. Ennek alapján a cégektől kikerülő hulladék állami tulajdonná vált, aminek kezelését a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt, https://mohu.hu/) nyerte el, megszerezve a 35 éves koncessziós jogot. Az új rendelet bevezetésével a cégeknek kiterjesztett gyártói felelősségi díjat az úgynevezett EPR díjat kell fizetniük, amennyiben elsőként hoznak forgalomba vagy használnak fel saját célra körforgásos terméket. 2024 január 1-től pedig visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok – maximum 3 literes kiszerelésig.
Ez az új helyzet foglalkoztatja a cégeket, új folyamatokat kell kialakítani, változik a költséghelyzet. A bevezető előadásban Stasztny Péter osztja meg velünk a szakemberektől eddig összegyűjtött tapasztalatait.
Ezen a Lean esten úgy fogunk gondolkodni, hogy a vevő az lesz, aki elviszi tőlünk a hulladékot, értéknek a hulladékot tekintjük és annak az áramlását kell elemeznünk („leszemeletelés”, hulladék válogatás).
A fő folyamatra már jól működő 5S rendszerünket ki kell terjesztenünk egészen addig, amíg a szelektíven szétválogatott, az átvevő igényei szerint előkészített szállítási egységek fel nem kerülnek a szállító járműre.
Mit tegyünk? Számos kérdés fogalmazódott meg bennünk az elmúlt félév során.
A gyártóhelyhez képest közel gyűjtsük szelektíven a hulladékot (helyigénye van), vagy később válogató helyen szelektáljuk (munkaerő igényes)?
Dolgozunk a körforgásos gazdaság bevezetésén is.
Hogyan lehet a hulladékból hasznosítható nyersanyag?
Fel tudjuk mi magunk használni, vagy találunk valakit, akinek hasznos lehet?
Akiket érint az EPR rendszer kialakítása, azoknak újra kell gondolnia a termék és csomagolás tervezést, a technológia kialakítását. A termelést és a logisztikát is érinti a folyamat és a tényadatgyűjtést, feldolgozást is ki kell alakítani.
Kinek milyen nehézséget okozott cégénél a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer indulása?
Mit gondoltok, mennyi időre van szükség, hogy az új EPR rendszerből adódó megnövekedett adatszolgáltatási kötelezettségre felkészítsük a céget, és beépítsük azt a vállalkozás folyamataiba/működésébe?
Várjuk a jó gyakorlatokat, hozzátok magatokkal a már megvalósított ötleteket!
Jelentkezni a meetup.com-on tudtok, itt: https://www.meetup.com/budapest-lean…/events/297618945/
A Győr Lean Coffee fórum eseményei Leannovation Egyesületi tagsággal látogathatók, a tagság számára díjmentesen. Leannovation Egyesület részletek, csatlakozás:https://leannovation.hu/leannovation-egyesulet/
Az eseményen kép- és hangfelvétel készül.
Várunk szeretettel mindenkit!