Budapest Lean Coffee’ 2017 May

 Production planning and scheduling – supported by Preactor APS

Aki részt vett a novemberi lean coffeen, annak ismerősen cseng a Technomatix „Plant Simulation” szoftvere. Egy tartalmas előadás és a bemutatott példák alapján megtudtuk, hogyan optimalizálható a Plant Simulation alkalmazásával az anyagáramlás, az erőforrás-kihasználás, ill. akár a teljes logisztika. A téma szakértője, Kardos Csaba az MTA Sztaki képviseltében ezalkalommal a termeléstervezés és ütemezés vonalán folytatta a támogatás lehetőségeinek bemutatását.

LeanCoffee_Termeléstervezes_K

A középtávú termeléstervezés feladata a gyártási feladatok 3-6 hónapos időhorizonton történő ütemezése  – a határidők betartása, az erőforrások hatékony kihasználása, a készletszintek alacsonyan tartása mellett.

A részletes gyártásütemezés – ún. finomprogramozás –  feladata a középtávú tervek részletes gyártási ütemtervvé alakítása. Ehhez rövid távra (napi, műszak, óra) szükséges meghatározni a gyártási műveletek sorrendiségét, az erőforrás hozzárendelését –  figyelembe véve a rendelkezésre álló gépi és technológiai és az  időbeniség biztosítását. Bár a nagyvállalatok többségénél a vállalatirányítási rendszerek (ERP)  rendelkeznek termeléstervezési modullal, nem ritka gyakorlat az excel táblákból, listákból történő manuális tervezés.  Ezzel a módszerrel az ütemezés hosszú órákat, napokat vehet igénybe és egy váratlan módosulás az egész újratervezését jelenti. Végigbeszéltük ennek okait (rossz paraméterezések/ alapbeállítások..) és a következményeit (szállítási csúszás, túlóra, hibáztatások, készletek..) ill. egy lehetséges megoldásként a Siemens Preactor APS szoftverét.  A Preactor a gyártási folyamatok szinkronizálásának köszönhetően nagyobb láthatóságot és ellenőrzést biztosít az erőforrások jobb kihasználtsága és a pontos szállítás növelése érdekében, miközben csökkenti a készletszinteket és a selejtet. Ahogy megtudtuk, jól integrálható  a cég többi rendszerével (ERP/MPR, MES) és a bemutatott példák bizonyitották a vizualitása által biztosított átláthatóságot, gyors áttekinthetőséget.

Ezúton is köszönjük a profi és érdekes előadást Csabának!

BLC team