Láss, ne csak nézz: Tudatosság, jelenlét a mindfulness eszközeivel

A mindfulness tudatos jelenlétet, éber figyelmet, tudatos figyelmet és éber tudatot jelent. A tudatos jelenlét az, amikor tudatában vagyunk annak ami történik, amikor teljes figyelmünkkel jelen vagyunk itt és most.

Manapság sokszor találkozhatunk a szóval, hiszen elég nagy népszerűségnek örvend. De mégis miért olyan nagy dolog tudatában lenni annak, amit éppen történik? Tényleg olyan nagy ördöngösség a jelenben lennünk?

Sokunknak kihívást jelent, a jelen pillanat megélése, sokszor nem emlékszünk arra, hogy vajon becsuktuk-e az ajtót, amikor eljöttünk otthonról, milyen épületek mellett mentünk el séta közben, vagy miről is szólt az a megbeszélés amin legutóbb voltunk. Ha megfigyeljük mi is történik ilyenkor, akkor megtalálhatjuk a választ. Tevékenységeink közben gyakran automata üzemmódba váltunk és nem figyelünk oda arra, amit éppen csinálunk. Ilyenkor a múlt sérelmein rágódunk (mit kellett volna tennem, vajon hogy értette a kollégám, azt amit mondott, vajon lekapcsoltam a sütőt mielőtt eljöttem otthonról), vagy éppen valamilyen jövőbeli esemény miatt aggódunk (mi legyen a vacsora, ki fog ma érte menni a gyerekért, milyen teendők várnak még rám, amit nem szabad elfelejtenem).  A legtöbbünknek nem egyszerű az itt és most tudatos megélése, gondolataink sokszor cikáznak a legrosszabb pillanatokban is. Amikor épp egy prezentációra készülünk, nem tudunk fókuszálni, mert az otthoni teendők miatt aggódhatunk, nyaralás közben pedig a munkahelyi teendők miatt stresszelhetünk.

A mindfulness egy olyan állapotot jelent, ahol a cselekvés üzemmód helyett a létezés üzemmódé a főszerep. Ahol nem kell megfelelnünk, ahol nincsenek elvárásaink és előítéleteink, ahol megélhetjük a pillanatot, úgy ahogy történik. Mindfulness gyakorlása közben figyelmünk éber, tudatunk nyitott és elfogadó. A tudatos jelenlét nem egy új dolog, gyökerei egészen a buddhista szerzetesekig nyúlnak vissza, habár a gyakorlása teljesen vallástól semleges módszereket tartalmaz, a 80-as évek óta pedig számos kutatás bizonyította már a hatékonyságát. Rendszeres gyakorlásával növelhetjük a fókuszálási képességünket és a stressz tűrő képességünket, ami mind a munkánk mind pedig a magánéletünkben értékes lehet.

A mindfulness rendszeres gyakorlásának számos előnye lehet:

  1. csökkenti az aggodalmaskodást, ezáltal csökkenti a stresszt
  2. fejleszti az együttműködésre való hajlamot, mely jobb csapatmunkát és kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat eredményez
  3. növeli koncentrációképességet, fejleszti a memóriát, fokozza ezáltal a hatékonyságot
  4. fejleszti a kreativitást, a problémamegoldó képességet, segítve ezzel a hosszútávú döntéshozást
  5. biztosítja a hatékony időgazdálkodást, megteremtve ezáltal a munkahelyi és a magánélet közötti egyensúlyt

Ha úgy érezzük, hogy szeretnénk ha az életünkben fellépő stresszhelyzetekre nyugodtabban reagálnánk, ha szeretnénk csökkenteni a bennünk lévő szorongást és folyamatos megfelelési kényszert, vagy arra vágyunk, hogy a nagyobb fókuszt igénylő feladatokat hatékonyabban tudjuk kezelni, akkor a mindfulness gyakorlása remek lehetőségeket kínálhat.

További cikkeket a témában: https://slowmagazin.hu/mindfulness/

És hogy mi szerepe a fókuszáltságnak, a mindfulness technikának a szervezetek és az azokat működtető vezetők, munkatársak mindennapjaiban?

A mindfulness és a lean szemlélet párhuzamba állításáról a következő cikkünkben írunk!

 

Sztakhó Nikolett-  tréner, szervezet és folyamatfejlesztő, a Let it slow alapítója