TPS képzés és genba élménytúra blog#8

Toyota Emlékmúzeum

A szombat délelőtti Toyota emlékmúzeum látogatás (kb. 4-5 óra) Nagoya-ban (link) nem volt a szeminárium része, de „kötelezőnek” tekintettük. A látogatás után több résztvevői is megfogalmazta, hogy ez tette fel az I-re a pontot, mert egy remek összképet rakott össze a Toyota és a TPS történetéről, fejlődéséről.
Itt kezdődött minden, ez volt az első Toyoda szövőgépgyár. Ezt az épület komplexumot vásárolta vissza a Toyota és alakította át emlékmúzeummá, ahol méltó módon tudnak tisztelegni Sakichi és Kiichiro Toyoda előtt.
Az egész múzeum brutálisan interaktív – nagyon sok mindent megmutatnak a múzeum dolgozói, sok mindent kézbe vehetünk, kipróbálhatunk.
Az első szekció a textiliparról, a szövőgépekről szól. A történelmi textil gyártás bemutató a G típusú szövőgépben és annak gyártósorának bemutatásában csúcsosodik ki. Ennél a gépnél alkalmaztak többek között először a Jidoka-t, ami szálszakadás esetén automatikusan megállította a gépet. Ennek működését egy működő szövőszéken be is mutatják – természetesen minden csapatag videózta a remek tréning anyagot 😊.
Az autóipari pavilon felé sétálva van egy nagy workshop terem, ahol bemutatják a fémmegmunkálás különböző formáit – kis motor öntvény blokkot öntenek, hajtókart kovácsolnak és forgácsolnak. Az autóipar az első személyautójuk prototípus műhelyével kezdődik. Gépész Kánaán – hogyan fejlesztették az öntést, milyen anyagvizsgálatokat végeztek (Charpy féle ütőgép, Brinell keménységmérés) vagy hogyan alakították ki a prototípus karosszéria elemeit. A nagy csarnokban mindenkinek leesik az álla a személyautó elemeinek működésének bemutatásán, a 40-es évek, a 90-es évek autó összeszerelő sorain. Magunk próbálhatjuk ki a 600 tonnás karosszéria prést vagy működtethetjük a hegesztő robotokat vagy hogyan kell kézzel fényezni. Közben pedig bemutatják a különböző lean (bocs TPS) eszközöket. Ennek egyébként egy külön területet biztosítottak a múzeumban. Itt a gyerekek saját maguknak fröccsöntenek kis műanyag autó alkatrészeket, amit utána a sztenderd szerelési után összeszerelnek.
Rengeteg élmény és inspiráció, ezt nem szabad kihagyni!
A következő posztban a kulturális barangolásból szemezgetünk.
A novemberi TPS túráról itt találtok több információt és itt tudtok előzetesen jelentkezni is: https://leannovation.hu/…/tps-es-genba-elmenytura…/
Pető Sándor – Leannovation