Gemba séták

JIM Womack

„A lean világa tapasztalatokon alapul. Minden sensei a gembán (a munkavégzés helyszínén) szerzi tapasztalatait, nem szentírások dogmatikus értelmezéséből, vagy egy mozgalom elindítóitól való minimális megkülönböztetésből. Más szóval, a lean nem egy vallás, hanem a folyamatos kísérletezés mindennapi gyakorlata, valamint az ebből eredő tudás felhalmozása.”

Így ír Jim Womack, aki számtalan vállalatnál járva kifejlesztette a gemba bejárásának és az értékteremtésben együttműködő dolgozók részletes megfigyelésének módszerét. Az elmúlt évtizedben, a havonta küldött e-leveleiben megosztotta a lean közösséggel az ezekből a látogatásokból származó gondolatait és felfedezéseit. A Gemba-séták elkészítése során kiválogatta és átrendezte a legfontosabb leveleit, valamint új anyagokkal egészítette ki ezzel is többletjelentést adva nekik.

Tökéletes olvasmány a leannel ismerkedőknek, már gyakorló lean szakembereknek és az örök tanuló szakértőknek is! Gyakorlatisan, a lean eszközrendszerén túlmutatva a szemlélet mélyebb megértését segítve vezeti végig az olvasót vállalati lean transzformációk során – a gemba-n megélt kudarcokból és sikerekből tanulva, tanítva a lean gondolkodást.