A lean hullámvasút

Hogyan reagálunk a nem mi általunk indított változásokra?

A lean transzformáció – ahogy már ez az elnevezés is mutatja – egy olyan folyamat, ami változások sorozatából áll. Új módszerek, eszközök, megoldások jelennek meg a szervezet működésében: a „rendezettség” (5S), sztenderdizáltságtól kezdve, a termelő sorok fizikai (layout) átrendezésén keresztül, a napi megbeszélések (daily management) bevezetéséig millió meg egy új dolgon kell átjutniuk a munkatársaknak a távlati célok felé haladva. Ezeket a változásokat sem elfogadni sem elfogadtatni nem egyszerű feladat. Olyan, mintha egy hullámvasúton utaznánk!
A hullámvasutunk a változásgörbe, amin mindenkinek át kell mennie. Egy csapatot, változást vezetve csökkenthetjük a hullám időbeli lefolyását és amplitúdóját. Tagadás – ellenállás – felfedezés – elköteleződés, ez a görbénk 4 szegmense.

A tagadásban hitetlenkedés, … ez velem nem történhet meg, ez már próbálták korábban … tapasztalható. Ha a célt egyértelműen tisztázzuk, ha megbeszéljük, hogy ez a változás miért lesz jó és tényekkel és adatokkal alátámasztjuk a változás szükségességét, akkor ezzel segítünk átlendülni ezen a szakaszon. Az ellenállás szakaszában negatív hangulatot, düht, kritikát. bizonytalanságot tapasztalunk. Kérdezzünk vissza, ellenőrizzük a megértést, sokat beszéljünk a pozitív hatásokról, tisztázzuk a félelmeket. Ugyanakkor figyeljünk rá, hogy ne ígérjünk olyat, ami nem igaz, ez bizalomvesztéshez vezet.

Remek! Elértük a holtpontot és a felfedezés szakaszába értünk. Mutassunk példát, az alacsonyan csüngő gyümölcsöket használjuk marketing céllal, oktassunk, adjunk plusz információkat, hangsúlyozzuk, hogy mit kell másképp csinálni, kérdezzük meg a véleményüket. A menet végén következik az elköteleződés. Próbálják ki, legyenek önállóak, kell a sok, sok pozitív visszajelzés és ha nem sikerült, akkor ne vegyük a fejüket. Ha a változás sikeres, akkor a görbénk magasabb szintre ér, mint ahonnan indultunk … és már következhet a következő változás.

A sikeres változásokhoz meg kell szólítanunk a kritikus tömeget (15-20%), velük kell igazán foglalkozni.

Kollégán Körösi Zoltán egy képlettel fejezte be előadását: E1 x E2 x E3 > E4, melyben E1 az elégedetlenség, E2 az elképzelés, E3 az első lépés, E4 az ellenállás. Tehát ha az E1, E2 vagy az E3 nulla, azaz nincs meg, akkor nem tudjuk legyőzni az ellenállást.

Az életben egy dolog, ami biztos a VÁLTOZÁS! Hajrá!

Pető Sándor – Leannovation