Kihelyezett Lean Coffee a Berkemann-nál

A tavaszt egy szakmai kirándulással kezdtük a KLC csapatával, ezúttal Kiskunfélegyházán, a Berkemann Bt. vendégségében találkozhattunk.  Házigazdáink Lányné Halácsi Margó és Szabó Nándor voltak, akik a vállalat vezetésének támogatásával nagyszerűen felkészültek a csapat fogadására.

Indításként egy kis cégismertetőt kaptunk, amiben megismerkedtünk a cég múltjával és jelével is. Az 1885-ben családi manufaktúraként indult vállalat különleges minőségű cipők gyártásával hívta fel magára a figyelmet, mára már a világ több mint negyven országában viselik a Berkemann modelljeit. Óriási dolog, hogy 1997 óta minden pár lábbeli Kiskunfélegyházán készül:-)  Érdemes bővebben olvasni a termékválasztékról, a technológiáról a honlapon, de leginkább kipróbálni ezeket a meglepően kényelmes lábbeliket! Ahogy a szlogenjük is mondja: Berkemann „a kényelem világa”!

A Berkemann gyárlátogatás első állomása a szabászat volt, ahol az automatizálásé a főszerep.  Az elmúlt években egy jelentős fejlesztési beruházás keretében automata bőrdigitalizáló és bőrszabász gépekkel bővült az üzemrész – kiváltva a korábbi manuális és költségigényes gépparkot és technológiát.  A munkatársak szaktudása természetesen továbbra is nélkülözhetetlen,  melynek ápolására nagy figyelmet fordít a vállalat. A szabászat után a felsőrész készítés folyamatlépéseit ismerhettük meg, melyben nagy hozzáadott értéket képvisel az élőmunka, a különböző varrástechnológiai megoldások.  A gyártási értéklánc legizgalmasabb része az „alja” technológia, ahol a talp előkészítése után az alsórész és felsőrész párosítása / házasítása történik meg.  A példaként bemutatott gyártósoron sok vizuális megoldás és sztenderd segíti a magas minőségű termékek gyártását, a munkatársak képzésében a TWI módszertant alkalmazzák.

Természetesen a gyártást érintő kihívásokról is beszélgettünk,  a résztvevői vélemények és javaslatok már a tárgyalóban kerültek megosztásra. Sokat beszélgettünk a folyamatos áramlást segítő lehetőségekről és megismertük a jelenlegi korlátokról is. A további automatizálási és gépesítési megoldásokra is több ötlet született, melyek segíthetik a robosztus, hibamentes gyártást. Abban mind egyetértettünk, hogy a lean szemléletű, értékáram mentén történő gyártásnak egy lábbeli gyárban is helye és fontossága van! További sok sikert kívánunk a kollégáknak és a munkatársaknak ehhez az igazán szép mesterséghez, eredményes fejlesztéseket és inspiráló kaizeneket a lean útján!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök