Eisberg Hungary Kft. látogatás

Az októberi Budapest Lean Coffee esemény házigazdája az Eisberg Hungary Kft. szervezete volt, ahol  Gazsi Zoltán a cég ügyvezetője fogadta a létszámkeretet kimaxoló látogatói csapatunk. Van az a mondás: amilyen a prológus, olyan az előadás. Ismerve Zolit, számítottunk rá,  hogy ismét egy  inspiráló beszélgetésben lesz részünk amiben minden bizonnyal az emberközpontúság, az odafigyelés is jelen lesz.  És jelen is volt az első pillanattól: kezdve a profin szervezett parkolás irányítástól,  a támogató és szakmailag értékes kíséreten át a gyártásban, a bőséges saliebéd bekészítésben, az elköszönő ajándékig bezárólag.   (arról nem is beszélve, hogy a kávét Zoli készítette mindenkinek  egy-egy  személyes gondolattal, kedvességgel megfűszerezve.)

Vezetői gondolatok, vezetői elköteleződéssel

A délelőttöt Zoltán egy előadással indította, melyben tiszta képet kaptunk az Eisberg márkáról és vevőiről, betekintést  a salátagyártás – mint iparág – sajátosságairól és kihívásairól. Nagyon kihangosodott az értékláncon belüli kapcsolatok fontossága (beszállítókkal, vevőkkel való partneri viselkedés)  a „specifikációk” folyamatos egyeztetésének haszna éppúgy, mint a valós (+ésszerű) értékben való megegyezés  politikája. A környezeti hatásokról is sok meglepő és új információval gazdagodtunk és legalább névre megismertük a legalapvetőbb  salátaféléket és azok sajátosságait. (megtudtuk, hogy van olyan aki szereti az oxigént a csomagolásban is, van amelyik bebarnul erre.. és van vevő aki őket mixben látná szívesen csomagolva:-) Az előadásban természetesen nagy hangsúlyt kapott  a vezetői gondolkodás, mint minta, ami az Eisberg-nél már a kiválasztási folyamatba tudatosan be van építve.  A másik oldalon sok szó esett a dolgozói igények felismerésének fontosságáról éppúgy mint a tudásuk és tapasztalatuk becsatornázásának lehetőségeiről. Zoli magát is, csapatát is tudatosan fejleszti, a szervezet építésénél nála a fejleszthető emberi értékek és lehetőség vannak a fókuszban. Buzdítunk mindenkit, aki  a közösségi médiában értékes tartalmat kíván olvasni, kövesse Gazsi Zoltán posztjait! Itt találjátok: Facebook LinkedIn 

Lean szemlélet a szervezetnél

A szervezetnél évek óta meghatározó az érték mentén történő gondolkodás, a lean szemléletű működés.  Ennek „történetét” Deli András termelésvezető mesélte el csapatunknak, aki a kezdetektől részese és meghatározó építője ezen kultúrának.  Az Eisberg alapvetően is „kaizen”-es gondolkodása az alábbi 4 lean módszer tudatos alkalmazására épült: Első lépésként a csoportvezetői, dolgozói réteget bevonó minőségkörök tevékenységének köszönhettek jelentős sikereket, eredményeket a veszteségek csökkentésében. Ezt követően a KPI rendszer felállítása és a rendszeres megbeszélések (napi, heti) kapcsán felszínre hozott problémák feldolgozása hozott eredményeket és folyamatos fejlesztési lehetőségeket. Az ötletrendszer bevezetése itt sem ment „csont nélkül”, harmadik nekifutásra viszont egy ösztönző, élő és valódi eredményeket és elismerést adó folyamatot alakítottak ki és működtetnek. (mint mondják, akad benne még potenciál). Az elmúlt évtől a stratégiai tervezés bevezetése segítette a fókusz tartását és a koncentráltabb csapatmunkát a vezetés által priorizált témákon. A szervezet és a munkatársak is folyamatosan tanulnak, nyitottak a tapasztalat megosztásra és az új, kereten kívüli gondolatokra. (erre kapnak mintát vezetőiktől is…)

Saláták útja  – mosástól a csomagolórekeszig

A gyárlátogatásra „felkészülés” egy szigorú forgatókönyv szerint zajlott, ami tartalmazta a védőruházat felvételét és a fertőtlenítési procedurát is. A gyártási bejárás során betekintést kaptunk az előkészítés-mosás-szárítás-csomagolás-komissiózás folyamatlépések megvalósításába,  minden üzemegységbe újabb információkkal gazdagodva a technológia, az erőforrásigény, a munkavégzés fizikai körülményeit megismerve. A frissesség illata mellett egy rendezett, vizualizált, jól követhető anyagárammal rendelkező,  az élőmunka és az automatizálás  párosításával egyensúlyban működő üzemi élménnyel gazdagodtunk.  Bizton állítom, hogy az Eisberg saláta ezek után sokunk szívébe / konyhájába belopta magát –  jó hír, hogy szinte az összes nagyáruház polcain megtaláljuk saját márkás vagy vevőmárka alatt csomagoltatott kiszerelésben.

A bejárás után stílusosan saláta tálak várták a csapatot a tárgyalóban, ízletes szendvicsekkel tálalva.

Ebéd közben András válaszolt a résztvevői kérdésekre és mi is hagytunk visszajelzéseket a post-it-ra írt üzenetekkel! (A sok elismerő visszajelzés mellett akad köztük néhány javaslat is, hátha van benne potenciál a további fejlődésre:-))

 

Zárásként ezen a plattformon is óriási köszönet a résztvevők nevében a napért, a szervezésért,  a „jól tartásért” Zoltán és András értékadó gondolataiért és ránk fordított idejéért!!!

Az ebéd utáni programpontunk a Leannovation Egyesület közgyűlése volt, melynek jegyzőkönyve a LINK-en hamarosan elérhető lesz. Köszönjük a részvételt és együtt gondolkodást!

Várunk Benneteket Lean Coffee eseményeinken, melyekre a Meetup felületen tudtok regisztrálni.

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök