Hulladékfeldolgozás lean szemmel

A Lean projektek során eddig mindig az értékteremtésre fókuszáltunk. A december 13-i győri Lean Coffee a hulladékot, annak kezelését helyezte a középpontba.

Hulladékfeldolgozás lean szemmel

2023 július 1-én hatályba lépett a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), amely működésének részletes szabályairól szól a 80/2023. (III. 14.) kormányrendelet. Ennek alapján a cégektől kikerülő hulladék állami tulajdonná vált, aminek kezelését a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt, https://mohu.hu/) nyerte el, megszerezve a 35 éves koncessziós jogot. Az új rendelet bevezetésével a cégeknek kiterjesztett gyártói felelősségi díjat az úgynevezett EPR díjat kell fizetniük, amennyiben elsőként hoznak forgalomba vagy használnak fel saját célra körforgásos terméket. 2024 január 1-től pedig visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok – maximum 3 literes kiszerelésig.
Ez az új helyzet foglalkoztatja a cégeket, új folyamatokat kell kialakítani, változik a költséghelyzet. A bevezető előadásban Stasztny Péter és Kövecses Péter osztotta meg velünk az eddig összegyűjtött tapasztalatait.

Ezen a lean esten úgy gondolkodtunk, hogy a vevő az lesz, aki elviszi tőlünk a hulladékot, értéknek a hulladékot tekintjük és annak az áramlását kell elemeznünk.
A fő folyamatra már jól működő 5S rendszerünket ki kell terjesztenünk egészen addig, amíg a szelektíven szétválogatott, az átvevő igényei szerint előkészített szállítási egységek fel nem kerülnek a szállító járműre.

Mit tegyünk? Számos kérdés fogalmazódott meg bennünk az elmúlt félév során és a Lean Coffee résztvevőiben is, akik érintettek ebben a folyamatban:

  • A gyártóhelyhez képest közel gyűjtsük szelektíven a hulladékot (helyigénye van), vagy később válogató helyen szelektáljuk (munkaerő igényes)?
  • Dolgozunk a körforgásos gazdaság bevezetésén is.
  • Hogyan lehet a hulladékból hasznosítható nyersanyag?
  • Fel tudjuk mi magunk használni, vagy találunk valakit, akinek hasznos lehet?
  • Akiket érint az EPR rendszer kialakítása, azoknak újra kell gondolnia a termék és csomagolás tervezést, a technológia kialakítását. A termelést és a logisztikát is érinti a folyamat és a tényadatgyűjtést, feldolgozást is ki kell alakítani.
  • Kinek milyen nehézséget okozott cégénél a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer indulása?
  • Mit gondoltok, mennyi időre van szükség, hogy az új EPR rendszerből adódó megnövekedett adatszolgáltatási kötelezettségre felkészítsük a céget, és beépítsük azt a vállalkozás folyamataiba/működésébe?

Az előadás köré, remek a témát érintő szakmai beszélgetések kerekedtek. Ki, hogyan értelmezi a törvényt? Milyen problémák és megoldások lehetségesek? Hogyan értékesíthető a mellékterméknek a keletkezett „hulladék”? Milyen akciókkal tudjuk csökkenteni termékünk csomagoló anyagnak minősített mennyiségét?

Lean Coffee meeting

A Lean Coffee szekcióban két témát beszéltünk át.

  1. Miért „halnak” el a fejlesztések?
  2. Milyen a jó veszteségvadászat?

Mint mindig most is jól éreztük magunkat! Januárban közkívánatra a viselkedési módokról lesz szó. Jelentkezés Meetup-on!

Pető Sándor – Leannovation Egyesület, társelnök