Lean 5 alapelve: Tökéletesítés

2023-ban a Kecskemét Lean Coffee-n is elindítottuk a Lean 5 alapelve sorozatot. Célunk, hogy az alapelveket 1-1 fórum keretében közösen értelmezzük,  hogy abból alkalmazható tudás és megértés keletkezzen.
A lean transzformáció 5 alapelvét James P. Womack és Daniel T. Jones a „Lean Thinking” című kötetben fogalmazták meg, 1996-ban. A magyar nyelvű kiadás Lean szemlélet címen 2009-től elérhető, melyet vélhetően közösségünk nagy része már ismer, olvasott.
Hiszünk benne, hogy ezen alapelvek megfelelő értelmezése és napi gyakorlatba fordítása kulcsfontosságú a lean gondolkodás megértésében és alkalmazásában.

Februárban foglalkoztunk az első alapelvvel (ÉRTÉK meghatározása), májusi találkozón egy esettanulmány alapján értelmeztük a második alapelvet (ÉRTÉKFOLYAM feltérképezése). A harmadik és negyedik alapelv (ÁRAMLÁS kialakítása és a HÚZÁS megvalósítása) feldolgozása gyártási környezetben történt az Ezerszín Kft.-nél.
Elérkeztünk az 5. alapelvhez, a tökéletesítéshez, a folyamatos fejlesztéshez. A decemberi találkozónk a sok-sok kisebb fejlesztési lépcsők előnyéről beszélgettünk.

Lean 5 alapelve: 5. TÖKÉLETESÍTÉS

Ismétlés a tudás anyja, ezért gyorsan átvettük a csapattal az első 4 alapelvet a csavaros játék és az Ezerszín esettanulmányok alapján. A tökéletesítés, a folyamatos fejlesztés, a Kaizen az 5. alapelv. Fontos hogy átjárja mindennapjainkat, a jobbnál is van jobb és sok kis lépéses fejlesztésekkel minden nap fejlesszük folyamatainkat.

Mindezt megvalósíthatjuk:

  • egyéni szinten egy jól működő ötlet menedzsmenttel vagy
  • csapat szinten workshop-okkal vagy minőségi körök önszerveződő tevékenységeivel.

Mindkét esetben megvannak a siker tényezők és buktatók is, melyek átbeszéltük a csapattal, a tagok tapasztalatai alapján.

Lean Coffee meeting

Klasszikus Lean Coffee meetingre ezúttal nem jutott idő – de menet közben merültek fel a résztvevők által behozott témák, melyeket természetesen átbeszéltünk. Januárban folytatjuk a klasszikus Lean Coffee meetinggel!

 

Pető Sánor- Leannovation Egyesület, társelnök