Lean Tourismo – SMR/Motherson látogatás

Lean Tourismo az SMR-nél

A Motherson cégcsoport mosonmagyaróvári P2-es gyárában kezdtük a Lean Tourismo programunkat. Richstik László a SMR gyárak Lean-PCO vezetője és Litresits Dávid a P2-es gyár Kaizen Mérnöke fogadott bennünket. Az üzemben Mercedes és BMW személygépkocsikhoz készülnek visszapillantó tükrök. A vásárolt alkatrészek a cégen belül fröccsöntött és festett alkatrészekbe épülnek be a szereldében. A Lean Coffee csapat ízelitőt kapott a vendéglátók részéről a fő technológiai jellemzőkről, a látogatói folyosóról letekintve. Már itt szemügyre vehettük a két anyagmozgató robot munkáját, amely a szerelde és a raktár között rója a köröket, közben az anyagmozgatók által jelzett állomásokon megáll. A felgyülemlett üres göngyöleg megrakása után jelzést kapnak a robotok és mennek a következő állomás irányába, programjuk szerint. A szabad navigációs rendszerrel felszerelt automaták még a töltő helyen is megállnak, hogy legyen energiájuk a folyamatos működéshez.

Genba túra

A program következő szakasza már a genban zajlott, kimentünk a raktárba a szerelősorok mellett, ahol a másik automata anyagmozgató rendszer központja található. Ez egy L alakú raktári állványból kialakított bázis, ahol a robotok lerakják a készárú palettákat, töltik magukat, felveszik az üres csomagolókat és innen viszik azokat a sorok végére a késztermék csomagoló állomásokra. A 8 aláállós automata (mint a teknőc, a hátán viszi a páncélját) egyirányú forgalomban közlekedik, szabad navigációs vezérléssel oldja meg a közlekedését, a végellenőrök munkájával összhangban működnek, azok irányítását figyelembe véve. A raktárban kialakított bázis másik oldalán targoncások dolgoznak, akik számítógépükre kapott hívások alapján mozgatják az üres csomagolókat és elviszik a készárúval tele palettákat az automata pántolóhoz.

A digitalizáció és automatizálás tanulságai

A program további része már a mosonszolnoki gyárban folytatódott. Frey Gergely a Motherson csoport magyarországi SMR gyárainak operatív vezetője mutatta be a teljes gyártási és logisztikai tevékenységet. Végül Litresits Dávid tartott összefoglalót az anyagmozgatás automatizálási projekt kezdeti lépéseitől a jelen állapotig megvalósított aktivitásokról. A mosonszolnoki gyárban tervezik a következő hasonló fejlesztést. Richstik László felhívta a résztvevők figyelmét, hogy nagyon fontos a lehetséges beszállítók kiválasztásánál, az ajánlott műszaki megoldás és terjedelem eldöntésénél a megálmodott rendszer szimulációja egy független szakértővel. Az esemény a Lean Coffee csapat kérdéseivel, a szendvicsek elfogyasztásával, és egy kis networking-el zárult a program.

A bemutatott gyakorlat remek példa a digitalizáció megfelelő használatára, itt konkrétan a munkaerőhiányra ad megoldást az AGV-k használata.

Köszönet a Motherson csapatának, a vendéglátóknak a hasznos információkért és az átvett tapasztalatokért!

Találkozunk december 14-én, a lean legyen veletek!

Stasztny Péter – Leannovation Egyesület –  GYLC helyi partner