Lean on the Beach konferencia_2022

Inspiráció – Szakértelem – Közösség

Kellemesen üdítő nyári időjárás fogadta a Lean on the Beach konferencia vendégeit ez évben is a Holiday Beach Hotelben. A Lean Coffee első féléves sorozatának zárásaként megrendezett konferenciánk  már negyedik alkalommal adott lehetőséget közösségünk tagjainak a találkozásra, a közös szakmai fejlődésre.

A konferencia a már ismert struktúra mentén épült fel, melynek Hudák Enikő volt a házigazdája a Leannovation csapatából. A megnyitóban Váthy Edit (Leannovation Egyesület, elnök) egy rövid áttekintést adott a közösség elmúlt évének főbb eseményeiről és mérföldkövekről.  A délelőtti 2 előadást 2 workshop szekció követette, majd az ebéd után szintén 2 válaszható workshopban dolgoztak a résztvevők, melyet egy  pódiumbeszélgetés követett. Ezután kezdődött a Lean Coffee szekció 3 csoportban, majd a jövőbeni tervek ismertetésével Pető Sándor (Leannovation Egyesület, alelnök) zárta a napot.

A karmester felelőssége – a közösségek dinamikája

Gazsi Zoltánnak, az Eisberg salátaüzem vezetőjének minden előadása hihetetlenül inspiráló, magával ragadó. Így volt ez a Lean on the Beach konferencián is, ahol reggel 9:15-tól 30 percig minden figyelem rá szegeződött hogy megismerjük, tanuljuk azt a tiszteletet követelő vezetői viselkedést és értékrendet amit Zoli képvisel. Szervezetüknél évek óta meghatározó az érték mentén történő gondolkodás, a lean szemléletű működés.  Magát is, csapatát is tudatosan fejleszti, a szervezet építésénél nála a fejleszthető emberi értékek és lehetőség vannak a fókuszban. A személyiség számít, a konkrét munka elsajátítása már csak részletkérdés. “Vezetőként nem a felületen vitorlázom, egyre inkább a gyöngyhalászat érdekel. Az egymás tiszteletén alapuló munkakultúra sikerességében hiszek, elsődleges célom ennek fenntartása.” Előadásában az ezen elvek mentén működő szervezetek, közösségek titkáról osztott meg velünk építő információkat. Köszönjök!

A lean (idő)utazás kezdete / hullámvasútON

A második előadást  a 2022-es év Leannovation TalenTed nyertese, Szalai Balázs a Pannonjob Kft. szakembere tartotta. Ezt a pályázatot 2 éve hirdettük meg először, azzal a céllal, hogy teret, lehetőséget, pódiumot adjunk egy érdekes téma, gondolat megosztására. Idén is bebizonyosodott, jó ötlet volt!

Balázs előadása végigvitte a közönséget a HR szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat bérszámfejtési üzletágában végbenő lean átalakulás meghatározó mérföldkövein. Hallhattunk a lean filozófia szervezetbe történő integrálásának kezdeti nehézségeiről, az „így szoktuk” korszak kihívásairól, a lelkes PDCA alkalmazókról és természetesen az igazán meggyőző, számszerű sikerekről is. Egy flipchart és a szépen felépített előadás bőségesen elég volt ahhoz, hogy Balázs egy igazán lendületes és tanulságos előadással  adjon át értékes gondolatok a lean utazás előtt állók, vagy az épp útközben lévőknek. Bárhol is tartunk az úton, arra érdemes felkészülni, hogy nagyon hullámzó tud lenni az átalakulás – főleg ha nem jó helyen vannak a fókuszpontok!

Sok sikert a további fejlesztésekhez Balázs!

 

Merre van észak?  – iránytű a lean transzformációhoz.

Pető Sándor (Leannovation Egyesület) workshop szekciójában a lean transzformációs stratégia témaköre volt a fókuszban.  A  rövid elméleti bevezető után a stratégia mentén történő lean roadmap megalkotásán dolgoztak a résztvevők 2 csoportban, melyhez egy esettanulmány adta a kereteket és információkat. A jelenlevők tapasztalata és szakmai tudása az SQCDM mentén felépített céleléréshez igazán izgalmas beszélgetéseket és célállapot megfogalmazásokat/feladatokat eredményezett. Bízunk benne, hogy a bemutatott road map modellt jó példaként viszitek magatokkal, alkalmazzátok!

Tanuló szervezet – tudásmenedzsment szerepe és gyakorlata

A KM Expert előadásában a tudásmenedzsment szerepét jártuk körbe Gyulay Tibor segítségével. Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy tanuló szervezetnek, miben kell fejlődni hogy azzá váljunk, milyen alkotó elemekből áll, mit jelent a tudáskultúra stb. kérdésekre kaptunk válaszokat az előadáson. A résztvevők a saját szervezetüket értékelése után elkezdhettek azon gondolkozni, hogy hogyan is tudnának fejleszteni szervezetük tudásmenedzsmentjén. Természetesen ez  csak az első lépés –  hajrá a továbbiakhoz!

 

Párhuzamos valóságok – a lean kommunikációja

Szvetelszky Zsuzsanna és Mezriczky László (Ispiro Consulting Kft) párosa mindig üdítő és elgondolkodtató gondolatokat hoz a kommunikációval kapcsolatban. Ezúttal a lean szemlélet megvalósításának kommunikációs problémája volt a kapcsolódási pont, amiben mindenkinek akad saját élménye szervezeti szinten. A lean transzformáció megítélése nagyon más tud lenni  vezetői és dolgozói oldalon. A kialakuló párhuzamos világok jó esetben lassítják, bonyolultabbá teszik a lean áttörését, rosszabb esetben meg is buktathatják a bevezetést. A workshopot  szikrázó példák, meggyőző kutatási adatok,  megdöbbentő statisztikák  tették izgalmassá és magával ragadóvá. A résztvevők kis csoportokban átbeszélték a lean eladásának”, kommunikációjának, „brandingjének” feltételeit és arra is választ  kerestek, hogy fordulhat ellenkezőjére a lean megítélése minden ígéretes erőfeszítés és igyekezet ellenére. Tanulságos tapasztalatcsere, értékes előadás volt!

Funny Lean – lean alapok játékosan

Kőrösi Zoltán (Leannoavtion Egyesület) workshopja egy üdítő program volt a konferencián. Nagy nevetések, játékok és egymás megismerése jellemezte. Azonban a játékon túl jól, a hétköznapokban is használható gyakorlatokat kaptunk, ami egy csoport összekovácsolására vagy a lean témájú elméleti anyagok gyakorlatias átadására remekül alkalmas. Vicces volt, lean volt, köszönjük 🙂

 

TPS kézikönyv 1973 – Időtálló üzenetek Taichii Ohno-tól

Rövid szünet után az Egyesült Államokat kapcsoltuk be online, ahonnan Mark Warren lean tanácsadó, szakértő jelentkezett. Mark Warren Art Smalley segítségével találta meg az 1973-as japán nyelvű TPS kézikönyvet, melyet újraszerkesztett. A könyvről Kőrösi Zoltán beszélgetett Mark-al, a résztvevőknek szinkrontolmács biztosította a fordítást. A beszélgetés során szó esett  a majd 50 éve lejegyzett gondolatok aktualitásáról, a TWI módszertanokról  és azok meghatározó hatásáról a TPS rendszerére. (A  TWI a könyv megírása előtt 20 évvel kezdte el alakítani a  Toyota kulturáját).  A beszélgetés érintette az alkalmazás sikerének, a módszerek adaptálásának kihívásait is – elsősorban a nyugatra vetítve. Bízunk benne, hogy sok hasznos és alkalmazható gondolattal lesz gazdagabb minden lean érdeklődő, aki elolvassa a könyvet. A konferenciáról mindenki nyomtatott példánnyal tért haza, szóval ideje betervezni az olvasnivalók listájába:-)

Lean Coffee szekciók

Villámgyors teremrendezés után 3 asztaltársaság alakult ki a teremben, facilitátorokkal és  gyönyörűen megrajzolt Lean Coffee flipchart lapokkal. A résztvevők 3 csapatban (igazi flow élményben) dolgozták fel az aktuális témákat, osztották meg gondolataikat. Zárásként a csapatok facilitátorai (Pető Sándor, Mátyás Veronika, Váthy Edit – Leannovation) ismertették a témákat és összegezték a tanulásokat. Idén Szádeczky-Kardoss Glória volt a vizuális jegyzetelőnk, aki  csodásra sikerült vizuális jegyzettel örökítette meg a csoportok kiragadott témáit. A blokk zárásaként Lean Coffee bögrékkel és csokoládéval köszöntük meg a leglelkesebb Lean Coffee látogatóinknak a lojalitást:-) Bízunk benne, hogy minél többetekkel találkozunk újra ősztől az LC eseményeken!

Zárás, Reflexió

A program utolsó blokkjában Pető Sándor körvonalazta a közeljövő főbb terveit –  többek között a Magyar AOTS Társaság Egyesülettel közösen szervezés alatt lévő Japán tanulmányút részleteit. Dátum, program már megvan, hamarosan megnyitjuk a jelentkezést!

A zárókörben Enikő egy szót kért mindenkitől a nappal kapcsolatban – ez született belőle!

 

 

Szakmaisággal sűrűn átszőtt, remek konferencia – élményben volt részünk 2022-ben is a Duna parton! Fotógaléria a napról: Lean on the Beach 2022_Képekben

Köszönjük, hogy jöttetek és találkozunk jövőre is a nyár nyitó Lean on the Beach konferencián!

Váthy Edit – Leannovation