A Facilitátor – Wieland Veronikával

Faci… mi?

A kérdés egy fejezet címe a hiánypótló szakmai könyvből, amelyet a Budapest Lean Coffee szeptemberi vendége, Wieland Vero írt gyakorlók és laikusok nagy örömére.  A könyv kapcsán Váthy Edit (E) beszélgetett Veróval, választ kapva sok-sok kérdésre a szereppel kapcsolatban!

(E) Indításként egy egyszerű kérdéssel kezdtünk: Ki is az a facilitátor?

Latin örökségből a facile jelentése: könnyű. Mit könnyít meg ez a szakember?  Igen, egy szakemberről van szó, aki eszközeivel, tapasztalatával és gyakorlatával megkönnyíti a célhoz való eljutást. Mélyére tekintve – „minden facilitáció team-coaching, de nem minden team coaching facilitáció”. – fogalmaz Vero. A facilitálás fejlesztő célú team-coching. Együtt dolgozik a csapat egy külső, semleges személy segítségével azért, hogy megoldás szülessen.

Érted-e miről beszélnek? Neked, aki facilitálsz, kell-e értened a megbízó terminus technikusait? Nem. A mérnök, az orvos, a HR-es beszéli a saját nyelvét a saját szervezeti kultúrájában, neked a folyamatot kell tartanod, előre mozdítanod és célba segítened. Kívülről érkezőként – tapasztalatok szerint – pedig nagyobb és erősebb az elfogadottságod.

Vettél már részt parttalan megbeszélésen, neverendingmeetingen, hatalomfitogtató, kardcsörtés értekezleteken, ahol a témával még köszönő viszonyban sem állt a csoport, amikor már lejárt a kiszabott idő?

Ha igen a válasz, Nektek jól jön a facilitálás! Ha nem, biztosan alkalmaztok facilitatív eszközöket. Jól alkalmaztok.

A Push – Pull modell

(E) Segítő szakmákban sokan dolgoznak (Tanácsadó – mentor – coach – facilitátor) Mi a facilitátor igazi értéke? Mikor hívjuk őt, mikor hívnak titeket?

Nézzünk szét a szakmában kicsit! Tréning, coaching, tanácsadás… csupa rokon! Veró így magyarázza a különbséget: Push – típusú módszer a „megmondom, hogy csináld”, a pull módszer pedig az, hogy a benned, bennetek lévő megoldást hozzuk felszínre. A csoportnál lévő tudást strukturáltan összegyűjtve, csoportosítva, újra és újra fogalmazva, fókuszban tartva érünk célba.

Így egyszerű! Nem, verejtékes munka ez, mint a teremtés vagy más alkotó folyamat, mindamellett az elkészült művel azután mindannyian elégedettek vagyunk, vagytok.

Facilitátori eszközök, módszerek

(E) Hogyan dolgozik a facilitátor? Melyek azok az egyszerű módszerek, ami bárkinek hasznos a csoportfolyamatok megkönnyítéséhez?

A beszélgetésből megtudtuk, hogy egy facilitátor rendkívül színes módszertani – palettából válogat a témához, szituációhoz, csapat dinamikájához és a tagok habitusához igazodva. Pl. skálázik 4 féle öntapadó pöttyel, ha szavazni kell, használja a Mentimeter digitális lehetőségeit, post-it-eket oszt és kreatív rombolást végez. Ez utóbbi módszertant mesélte el Veró:

  1. Képzeljünk el egy épp ellentétes célt, ahová a cég, a csapat el akar érni!
  2. Lássuk a lépéseket, ahogy odaérnek a tagok!
  3. Majd „szembesítsük” a csapatot, hogy ők ezekből a lépésekből melyikben vesznek részt? Melyiket csinálják a mindennapokban?
  4. Nem úgy kezdem, hogy mit hagysz abba holnaptól, hogy elérd a célodat, célotokat, hanem saját felismeréssel dolgozom.

Facilitatív kultúra

(E) Hol áll Magyarország a facilitatív kultúrában, mik a tapasztalatok?

Mivel a szó (facilitátor) definíciója is magyarázatot igényel, kimondhatjuk hogy idehaza gyerekcipőben jár a téma. Leginkább a skandináv országokban bevett gyakorlat, hogy időnként facilitátor segítségével fejlesztik a cégek csapataikat, de Németországban is jól ismert és alkalmazott módszer.  (Náluk a Moderátor / moderáció szóval felel meg a facilitátornak). A Magyarországi Facilitátorok Egyesülete szervezetének célkitűzése, hogy tudatosítsa a facilitációt, mint önálló értékteremtő szakmát, és népszerűsítse a facilitációs szemléletet a társadalom minden területén. Ezt rendezvényekkel, tudásmegosztással segítik. Az év legnagyobb eseménye a Nemzetközi Facilitációs Hét melyet idén október 17-23 között több helyszínen, nagyon színes programokkal rendeznek. Csatlakozókat, érdeklődőket örömmel látja az egyesület!

A beszélgetést egy zárókörrel fejeztük be, mely  kérdés ez volt. „Mi az a szó, amiért megérte idejönni”?

Új perspektíva, más gondolkodásmód, rálátni az emberekre, pull-módszerrel eljutni a célhoz, sikeresség és gyors eredmény, kívülálló szakember segítségével. – ezeket vittük haza. És élesen kirajzolódott számunkra, hogy a faci…, az mi! Köszönjük Verónak az inspiráló estét!

Lean Coffee meeting

A csapat 7 témát gyűjtött össze a kanban táblánk To discuss oszlopába, amelyből a talán mindenkinek legégetőbb és aktuálisabb kapta a legtöbb szavazatot: Energiaválság – kezelhető bármilyen lean eszközzel? A téma kapcsán természetesen egy nagyon aktív beszélgetés indult be. Miután megismertük a témagazda által már megtett lépéseket (mint nagyfogyasztók azonosítása, átszervezés, fejlesztések) a termék igényelte technológiáról beszélgettünk. Lehet-e más technológiával vevőigény szerinti terméket gyártani? Valóban ez a termék kell a piacnak? Bár a megoldással nem jutottunk messze, a téma sok kérdést vetett fel és nagyon érdekes volt a véleményeket, álláspontokat meghallgatni. Ez egy olyan helyzet, melyre nincsenek korábbi mintáink, gyakorlatunk így minden gondolat értékes volt.

Köszönjük a részvételt, legközelebb október 5.-én találkozunk az Eisberg Hungary Kft. üzemlátogatásán. Jelentkezés a Meetup-on!

Hudák Enikő, Váthy Edit –  Leannovation Egyesület