Lean on the Beach’ 2019

Inspiráció – Szakértelem – Közösség

2018 júliusában szerveztük első Lean on the Beach konferenciánkat, az 1 naposra bővített Lean Coffee találkozót. Azóta Budapest mellett már Debrecenben is aktív a Lean Coffee és szakmai közösségünk folyamatosan bővül – nem is volt kérdés, hogy idén is lesz Lean on the Beach konferencia!

A program összeállításakor  szerepet adtunk a korábbi Lean Coffee-k legsikeresebb témáinak,  a szakma aktualitásainak, és természetesen a gyakorlati workshopok és a klasszikus lean coffee meetingek sem hiányoztak a napból.

A terem berendezésénél igyekeztünk egy kis Leannovation hangulatot becsempészni a falak közé (könyvtársarok a legfontosabb lean irodalommal,  vizuális storyfal a Leannovation mindennapjaiból)

A konferencia háziasszonyaként Hudák Enikő nyitotta az eseményt, majd  a szervezők (Váthy Edit és Pető Sándor  – Budapest Lean Coffee fórum szervezői, a Leannovation alapítói) léptek a résztvevők elő –  röviden ismertetve az elmúlt egy év mérföldköveit, a Leannovation szakmai útját.

A konferenciát Ladosinszki István (T-Systems) 2 Second Lean – Hogyan fejleszd az embereket és  építs szórakoztató Lean kultúrát.Munkában és otthon. című előadásával nyitottuk. István volt az, aki 2018 nyarán felhívta a figyelmünk Paul Akers munkásságára és 2 Second Lean könyvében leírt inspiráló és szórakoztató lean szemléletére. A szeptemberi Lean Coffee-n tartott könyvismerető után kapcsolatba léptünk a szerzővel, és engedélyt kaptunk a magyar nyelvű fordításra.

A magyar a 15. nyelv, melyre a kiadványt lefordították – világszerte sok-sok szakembereknek és vállalatvezetőnek adott ötleteket, bátorságot és új lendületet a lean transzformációhoz.
István előadásából megismerhettük ezt a hatékonyságában kivételes embert, személyes motivációit és főbb elveit a lean vonatkozásában. Paul komplikált szakzsargonok  helyett meglehetősen leegyszerűsítette a leant: Könnyed, egyszerű, vicces módot talált a szervezetek fejlesztésére, a lean kultúra szerinti működés irányába történő elmozdulásra,  a könyv stílusában is ez köszön vissza. A résztvevők elsőként kapták meg a magyar nyelvű verziót pendrive-on –  jó olvasást,  imádni fogjátok!
Az előadás befejezéseként Paul Akers a konferencia közönségét videóüzenetben üdvözölte, válaszolva a szervezők által feltett szakmai kérdésekre is.

Ezt követően a retorika és strorytelling szakértőjétől, Györffy Kingától (Personal Brand Institute) egy lehengerlően jó előadást hallhattunk Add elő a leant! címmel. Hogyan lehet megnyerni, a témánál tartani  a hallgatóság figyelmét? Hogyan tartsunk olyan előadást amelyre még másnap, a következő héten is emlékeznek, hogyan fogalmazzunk meg átütő üzenetet?  Hát ezekre a kérdésekre Kinga 30 perces előadása maga volt az elő válasz. Utána csinálni nem lesz könnyű, de jó hír hogy ez a „tudomány” is tanulható.  Mert mindenkinek van legalább egy jó története…hát akkor hajrá, gyakorljuk amit Kingától tanultunk, fogalmazzuk azokat a hatszavasokat:-)

A délelőtti kávészünet után a résztvevők 2 csoportban dolgoztak tovább.  A választott szekcióknak megfelelően 80 percre elvonulva a szervezeten belül napi rutinok kialakításának kultúrájáról (A lean szervezet motorja –Coachinggal a napi rutinért Márton Mónika, Legacy)   ill.  a csoportvezetői szint vezetői készségeinek fejlesztéséről beszélgettek kis csoportokban.(Így törődj a munkatársaiddal!- pozitív munkakapcsolatok  TWI (JR) módszerrel, Kőrösi Zoltán,Leannovation)

Mindkét szekció elgondolkodtató kérdéseket vetett fel és érdekes tanulságolat adott útravalóul a résztvevőknek.

Ebéd előtt egy  csoportképre sikerült összehívni a társaságot, aztán a finom ételek, a  Duna-part várta a résztvevőket.

A délutánt a lean hagyományosabb, „hard” oldalának szenteltük. A nyitóelőadást Macher Judit tartotta Ipar 4.0 – egy kkv nyelvén címmel. Judit előadásban megismerhettünk egy stratégia mentén gondolkodó példaértékű hazai kkv vállalkozást, és arra is választ kaptunk mikor és mire adhat megoldást az Ipar 4.0 megközelítés egy kkv mindennapjaiban.


Gyors teremrendezés után ismét gyakorlati workshop csoportokban dolgoztunk.  A „Határidőre, hatékonyabban, egészségesebben! Kettőt lehet választani…vagy mégsem? – Az ergonómia esszenciája.” szekcióban (Ördögh László, ViveLab Ergo) a résztvevők először egy RULA analízist végeztek egy videófelvételen rögzített munkahelyi környezetről. Meglepő eredményeket adott a csapatok szemrevételezős felmérése, melyet aztán a ViveLab szoftver által készített eredeti és optimalizált munkavégzés analízisével vetettünk össze. Tanulság, hogy meglehetősen nehéz és pontatlan a munkaergonómiára vonatkozó szemrevételezős módszer és ennek a hiányosségnak sajnos  a munkavállalók az elsőszámú elszenvedői.

A „Önműködő” termelésütemezés a húzás  eszközeivel –   Kanban, Supermarket, Heijunka. ” (Pető Sándor, Leannovation) szekcióban a résztvevők egy alapjában nyomáson alapuló értékáram térképet elemeztek, majd közösen megbeszélték azt a lehetséges jövő állapotot melyben a kiszállítástól az alapanyagig megvalósul a húzás. A workshop második felében a résztvevők egy feltöltési folyamathoz kalkuláltak és készítettek kanban-t, kanban kártyát.

Némi kávéval feltöltődve, 3 csoportba rendeződve kezdtük meg a klasszikus Lean Coffee meetingeket. Vegyes csapatokban, színes témák mentén értékes beszélgetések zajlottak a flipchartok körül, melyet Váthy Edit (Leannovation) moderált.

A lényeget idén is Halmai Krisztina vizuális jegyzetelő örökítette meg egy A0 táblányi papíron –  csodaszép lett!

Szeretjük az apró meglepetéseket és szeretünk örömet okozni – gazdára találtak a Lean Coffee bögrék és a sokak tetszését elnyert Leannovation kulacsok is:-) Ezzel a kis gesztussal köszöntük meg törzstagjainknak, előadóinknak, konferencia segítőinek ezt  remek napot.

Zárásként egy kis összegzés, reflexió következett a csoportok által  –  előadókról, tanulásokról, a konferencia élményekről…Jóleső érzés volt hallani a pozitív visszajelzéseket. Szervezőként a nap minden percét élveztük, és  reméljük a konferencia után többetekkel találkozunk a rendszeres havi találkozóinkon is. Regisztrálni a meetup felületen lehet – Budapest és Debrecen is szeptembertől aktív újra!

Köszönjük, hogy jöttetek és ígérjük hogy lesz jövőre is!!!

BLC Team

további fotók a galériában:Lean on the Beach 2019_Galéria