Mi az a Lean Coffee ?

USA, Németország,  Svédország,  Ausztrália,  Dél- Afrika, Oroszország…

Országok a Nagyvilágból, ahol a Lean Coffee meeting  ismert  és müködik.

Országok, ahol a társadalmi, kultúrális különbségek ellenére az üzleti életben hasonlóak a célok – melyek a versenyképesség, innovatív müködés  fenntartása mentén fogalmazódnak meg.

Országok,  ahol a lean, a TPS filozófia alkalmazása mára általánosan elterjedt, elvárt, szükségszerü.

Magyarország – ahol a lean tudás, tapasztalat  a 2000-es évek elejétöl gyülik. A Budapest, Debrecen és a hamarosan induló Kecskemét Lean Coffee egy olyan kötetlen szakmai fórum, ahol ezt a tudást rendszeresen megoszthatjuk és  tanulhatunk egymástól.

Mi az a Lean Coffee ?

Lean Coffee egy struktúrált keretek között működő megbeszélés/meeting – jellemzően egy kávézóban vagy egyéb nyilvánosan elérhető helyen.  A nap témái nincsenek előre rögzítve, azokat a meeting elején a  résztvevők együtt  gyűjtik össze, határozzák meg.

A megbeszélésen résztvevők köre nem fix, bárki bármelyik alkalomhoz csatlakozhat. –  egyetemisták, gyakorló szakemberek vagy tanácsadók tudása / tapasztalata mind-mind színesítik a találkozólkat. Cél az egymástól tanulás – közös pont a lean menedzsment ill. azon gondolkodás és szemléletmód, melyet a Toyota indított útjára Japánból és napjainkra a versenyképesség és siker egyik záloga szerte a világon.

A Lean Coffee egy országhatárok nélküli megbeszélés forma –  a hasonló keretek között működő fórumok a világ számtalan nagyvárosában zajlanak, talán éppen ezekben a percekben is San Francisco-tól Stockholmig…

Honnan az ötlet?

Lean Coffee Seattle-böl indult útjára, 2009-ben. Az alapítók – Jim Benson és Jeremy Lightmith – egy olyan csoportot szerettek volna létrehozni, mely a Lean eszközrendszeréről, a lean alkalmazásáról tud beszélgetni, anélkül, hogy egy hagyományos és nehézkesen működő szervezetet állítsanak fel erre a célra. Egy olyan szakmai csoportot akartak, ahol nem számít más, csak a résztvevők által megfogalmazott tanulni és alkotni akarás.

Hogyan müködik a Lean Coffee?

A Lean Coffee meetingek felépítése nagyon egyszerű. Csak annyira strukturált amennyire az a következetes és produktív megbeszéléshez szükséges. Nem jobban és nem kevésbé.

1.  „Personal Kanban”  –  meeting struktúra kialakítása

Simple Personal Kanban for Lean CoffeeA felvetett témák rendezéséhez a következő Personal Kanban struktúrát használjuk: a megbeszélendő témák a bal oldali To discuss; a megbeszélés alatti témák a középső Discussing; míg a már átbeszélt témák a jobb oldali  Discussed oszlopba kerülnek.Ez adja a megbeszélés struktúráját, vezérvonalát. Ezután fel kell töltenünk a táblánkat az ötletekkel, témajavaslatokkal.

2. Miről beszéljünk

A Populated Backlog for the Personal KanbanMinden résztvevő tollat és post-it lapokat kap, amikre felírja azokat a témákat melyekről beszélni szeretne. A feltöltött post-it lapok a „To discuss” oszlopba kerülnek. Lehetőség szerint minél több ötletet gyűjtsünk össze!

Amikor már megfelelő számú javaslat van a táblán/asztalon, minden téma rövid ismertetésre kerül  1-2 mondatban az ötletgazda által. Ezek után  mindenki eldöntheti,  mely témára kíván szavazni és beszélgetni.

3. Szavazás

Stockholm Late Night Lean CoffeeMinden résztvevőnek 3 szavazata van. Szavazhatsz ugyanarra a témára, vagy  külön témajavaslatra  is.  A szavazás a post-it megjelölésével (pont, egyéb jelölés elhelyezése) történik, majd a szavazatok alapján kiválasztódnak a témák. És kezdődhet a beszélgetés!

A módszer előnye, hogy egy olyan listánk lesz amelyen mindenki témája szerepel és így valóban mindenki motivált a megbeszélés alatt.

4. Beszélgetés

A beszélgetés megkezdése előtt meghatározzuk az időkereteket és  a meeting alatt konzekvensen figyeljük. Ha egy téma túllépi az időkeretet, a résztvevők gyors szavazással döntenek a hosszabbításról, vagy befejezésről. Íme a szabályok:

vote_signal

Lezárás, összegzés: A témagazda a megbeszélés zárásaként összefoglalja mit tanult, mit visz magával a beszélgetésből.

A Leannovation szervezésében működő Budapest, Debrecen és Kecskemét Lean Coffee fórumok a fenti elvek mentén működnek. A találkozókat mindig egy „Warm-up” témával kezdjük, amelyre a csapat vállalkozó tagja vagy külső előadó készül fel.

Ugorj be egy kávéra,  hozd el az ötleted, tapasztalod – legyen a Budapest / Debrecen / Kecskemét Lean Coffee a Te meetinged!

szeretettel várunk:

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük