Beszélgetések a minőségről, megoldásfókusszal

NOVEMBER – a MINŐSÉG HÓNAPJA, HETE, NAPJA
Novemberben szerte a világon a minőség fontosságát népszerűsítik, ünneplik. Ennek hagyománya az 1960-as évekre, Japánba nyúlik vissza, de napjainkban célja, hogy nemzetközi figyelmet a minőség fontosságára irányítsa. Mit jelent számotokra a minőség? Mi az amivel egyes szervezetek a minőséget sugallják? Hogy képviselik a szemléletet a szervezetek a mindennapokban és mi az amivel a dolgozói minőségtudatosság növelhető?
Az este során a MINŐSÉG definícióját és a mögöttes értelmezést jártuk alaposan körbe  egy igazán kreatív és megoldásfókuszú eszköztár – a “Felszabadító struktúrák /Libertating Structures” segítségével.  A módszertanba, eszközeibe Török Tímea és Ostodal-Szederjei Ákos SF szakértőktől kaptunk betekintést és kézfogást az este során, akiktől már  Budapest Lean Coffee fórumon is egy remek estét kaptunk:-)

MIN SPECS – mi elengedhetetlen és mi nem megengedett?

“A szokás akkor tud növekedni, ha megbontjuk.” –  ezzel a felütéssel kezdte az estét Ákos, miután közösen megnéztünk egy rövid reklám videót – mely egyértelműen a minőség érzetét hivatott sugallni…

Innen könnyen ment az átvezetés a csoportfeladatra, melyben a Min specs módszertant használva először egyéni szinten gyűjtöttünk gondolatok a minőséggel kapcsolatban: Elengedhetetlen vs. Nem megengedett kategóriák mentén.  Ezt követően kis csoportokban összevezettük, átbeszéltük és szűkítettük a listát. Arra fókuszálva,  hogy csak minimális számú egyszerű szabályt határozzunk meg, úgynevezett Min Spec-eket, amelyeket feltétlenül be kell tartani. A megközelítés nagyon sok irányba nyitotta meg a beszélgetést –  felszínre jöttek az eltérő értelmezések, a kreatív gondolatok a témában. A módszer a projektek, együttműködés során is hasznosan alkalmazható, hisz megszünteti a nem lényeges szabályok, a Max Spec-ek zűrzavarát, amelyek az innováció és a fókusztartás útjában állnak. A résztvevők a saját tapasztalataikból kiindulva együtt, egy emberként dolgozva alakítják ki és adaptálják a Min Spec-eket –  ami kétségtelen nyitja a kreatívitást!

25/10 / Közösségi ötletbörze

A minőségről folytatott elmélyült beszélgetés után egy igazán aktivitásra hívó gyakorlatban volt részünk. A közösségi ötletbörze módszerének első feladatául mindenki felírta egy kartonlapra saját merész ötletét (Ha nem félnék, ezt tenném…), illetve a megvalósításhoz szükséges legkisebb első lépést. Jó mélyen magunkba kellett nézni, igazán jólesett ezt a fókuszált gondolkodás a kérdés kapcsán…

Ezután a résztvevők körbejártak, és a kártyákat személyről személyre adták tovább. Amikor megszólalt a csengő, párokba rendeződtünk, és az épp kezükben lévő kártyákról gondolatokat cseréltünk. Ezután minden résztvevő egyénileg értékelte a kártyáján szereplő gondolatot/lépést 1-től 5-ig terjedő pontszámmal (1 az alacsony és 5 a magas), és ezt felírtuk a kártya hátoldalára. Amikor megszólalt a csengő, a kártyákat másodszor is körbeadtuk, majd csengetéskor a megbeszélés – pontozás ciklus ismétlődött.  Az ötödik kör végén a résztvevők összeadták az öt pontszámot a kezükben tartott utolsó kártya hátoldalán. Végül a legjobb pontszámot elért ötleteket átbeszéltük a csapattal. Hát, nem kis meglepetést okozó kártyatartalmakkal találkoztunk  – sok sikert a megvalósításhoz! Az utolsó blokkban azt beszéltük át, kinek mit adott a gyakorlat –  az biztos, hogy a módszer nagyszerűen alkalmazható a mélyen megbúvó gondolatok, ötletek felszínre hozására és az első lépés azonosításával tovább is lendíthet a megvalósítás felé!

Az estét most is tele gondolatokkal és tanulásokkal zártuk –  ráadásul 2 igazán felszabadító csoport módszertannal is gazdagodtunk! Ezúton is köszönjük Timinek és Ákosnak a felkészülést, a téma megismertetését –  sok sikert a gondolkodás és módszertan terjesztéséhez!

Váthy Edit –  Leannovation Egyesület, elnök