Megoldásfókusz és felszabadító struktúrák

„A megoldást nem érdekli a probléma!” Steve de Shazer

Ezzel az alapfelütéssel kezdtük a 2021. szeptemberi Lean Coffee fórumot, ahol a rövid bevezető előadás után az alábbi üzenetek érkeztek meg az este meghívott vendégeitől, Török Tímea és Ostodal-Szederjei Ákos SF szakértőktől kaptunk.

  • A problémák helyett beszéljünk a megoldásokról!
  • Ha valami működik, csináljunk belőle többet!
  • Kérdezzünk rá, és fedezzünk fel a készségeket és képességet!
  • Változtassuk meg figyelmünk fókuszát!

Mi lenne, ha több ötlet lenne mint amit első megközelítésre látsz? Honnan jönnek a jó ötletek? Hogy lehet minden érintettet bevonni a közös gondolkodásban és fenntartani a motivációt? Az este során rövid, de annál elgondolkodtatóbb gyakorlatokkal ezekre a kérdésekre kerestük a választ. A hatékony, gyors csapatmunkában a „Felszabadító struktúrák /Libertating Structures” eszköztára és a megoldásközpontú (Solution Focus = SF) gondolkodás segített.  Bár a résztvevők nem feltétlen voltak a behozott témák specialistái, de  a meglévő erőforrásaink és a kreativitásunk velünk volt!

Felszabadító struktúrák

Két módszert próbáltunk ki csoportokban a Felszabadító Struktúrák 33 db-os gyűjteményéből:

  • az 1-2-4-Mindenki segítségével nagyon sok izgalmas ugyanakkor meglepő ötletet gyűjtöttünk egy adott probléma kapcsán és a feladat során priorizáltunk is a gyors és konkrét előrelépés érdekében.
  • A másik gyakorlatban a Bölcs tömegek/ Wise crowds elnevezés alatt egy olyan módszert ismerhettünk meg, ahol az egyik résztvevő problémájának megoldásában segítenek a megbeszélésen résztvevők kreatív ötletei. Ebből is nagyon sok tanulás született, a problémagazdák ötletekkel gazdagodva zárták a kört.

Lean és a megoldásfókuszú megközelítés..

Természetesen arról is beszélgettünk, hogy mi köze a leannek az SF-hez és a Struktúrák Felszabadításához? Abban egyetértettünk hogy a lean kommunikációját egyértelműen támogathatja mindkét megközelítés, hisz a célok és előnyök közös metszete meglehetősen gazdag. Többek közt ide sorolható, hogy ezen módszereknél is :
1. A szervezeti (munkahelyi) erőforrásokat használjuk fel.
2. Az alkalmazottak szakértelme a biztosíték a legjobb megoldásra, mert ők ismerik a problémát a legjobban.
3. Növeljük az információ áramlást. (Mindenki adott időben ugyanazt az információt kapja)
4. A legkisebb és legmélyebb elemeket mozgatjuk.
5. Szigorú keretek között, hatékonyan kell hogy működjön. (Sztenderd szerint, ami segíti a időmenedzsmentet, tartja a fókuszt)
6. A rövid gyakorlatok megismételhetőek, hogy egyre tökéletesebb legyen a szervezet / folyamat, kommunikáció.
A Felszabadító Struktúrák a szervezetfejlesztésben mikrostruktúrákkal dolgoznak, amik a makrostruktúrák, – pl. Lean stratégia –  alatt vannak.

Lean Coffee

A bemutató után Lean Coffee meeting struktúrával folytattuk a szakmai beszélgetést, több ponton visszakanyarodva a Felszabadító struktúrák  alkalmazási lehetőségeire, előnyére. Izgalmas beszélgetés volt Gyökérokelemzés vs megoldásfókusz téma, melyben záporoztak a pro/kontra érvek a leanben használt klasszikus  problémamegoldó eszközökkel kapcsolatban. Az estét fél 10 magasságában zártuk, tele gondolatokkal és „take away” üzenetekkel –  bizton mondhatjuk, hogy a résztvevők között leszünk páran, akik  kedvet kaptunk a módszerek teszteléséhez! Ezúton is köszönjük Timinek és Ákosnak a felkészülést, a téma megismertetését –  sok sikert a gondolkodás és módszertan terjesztéséhez!

Aki lemaradt a budapesti találkozóról, szeptember 14.-én Kecskeméten, 15.-én Győrben, szeptember 3. csütörtökén pedig Debrecenben csatlakozhat a Lean Coffee fórumokhoz.

Váthy Edit – Leannovation