Mert a leannek is kell a kommunikáció!

Leannovation csapata és az Ispiro Consulting az idei évtől stratégiai szövetségben dolgozik együtt a lean és a kommunikáció összekapcsolásában, a lean projektek kommunikációs oldali támogatásában és a mindehhez kapcsolódó képzésben. Dr. Szvetelszky Zsuzsanna az Ispiro kommunikációs szakértője egy blogbejegyzésbe sűrítette gondolatait a Leannovation Training Center megnyitó kapcsán  Az írás az Ispiro honlapján  érhető el, de nekünk annyira tetszik, hogy változatlan tartalommal itt is leközöljük:

Jön két új gyártósor, közben sűrűsödnek az átállások, esetleg a vevő is megváltoztatta az elképzeléseit, a beszállító közben problémákkal küszködik, a HR-es három éve a fluktuációra panaszkodik, a műszakvezető pedig úgy érzi, hogy nem bír a huszonéves munkatársakkal… Évről-évre egyre több az ok arra, hogy a lean ne csak az elméleti ismeretek, hanem a mindennapi valóság szintjén is megjelenjen a gyártó vállalatokban.

Az ide év elejének egyik fontos szakmai eseménye, hogy megnyílt Budakalászon a Leannovation Training Center: az alkalom az alapítók, Váthy Edit és Pető Sándor pályájának is meghatározó mérföldköve, ám ezen felül a hazai innovatív lean közösség kiemelkedő műhelyének is az ünnepe.

Az ugyancsak Edit és Sándor által vezetett Budapest Lean Coffee már évek óta fórumot ad a lean folyamataival, filozófiájával kapcsolatos közös gondolkodásnak, és a kapcsolódó területek vendégül látásának. Tavaly nyáron pedig a Lean on the Beach konferencia jelentett extra lehetőséget a lean iránt elkötelezettek számára, hogy színvonalas szakmai rendezvényen szerezzenek ismereteket, és fejlődhessenek.

A hely szellemiségéhez híven a Leannovation Training Centerben erős a vizualitás: a Lean History-nak és a Partnereknek is jutott rajzokkal, ábrákkal, fényképekkel megtöltött fal. Emellett professzionálisan ki van alakítva a jövőbeni képzések és szakmai találkozók helyszíne. A könyvtárszobában a klasszikus lean irodalom mellett helyet kapott számtalan vezetéssel, szervezetfejlesztéssel, minőségüggyel foglalkozó könyv, cikk, és folyóirat is. Ez az a szoba egyben, amit a kiscsoportos workshopok, a nyugodt beszélgetések, a fókuszált feladatmegoldás helyszínének szánnak az alapítók.

És a lényeg: a lean labor! Ahol jól látszik, hogy az LTC vezetői számára a hatékonyság az elsődleges szempont: ötállomásos gyártósor lesz a helyszíne a lean eszközök és a gyártási elvek próbálgatásának. Itt a házigazdák szinte mindent a „hallgatókra” bíznak majd, a megnyitón a vendégek pedig még a gyártandó termékportfóliót is megtekinthették.

A helyszín tehát komplex – hiszen a képzési program is az: a megszerezhető tudásanyagról vizuális road-map alapján szerezhettünk benyomásokat a megnyitón. Az egyes képzések tartalmáról pedig maguk az oktatók tartottak ismertetőt. A lean kommunikációról az Ispiro Consulting szenior partnere, Szvetelszky Zsuzsanna beszélt, a Lean Facilitátor által nyújtott vezetői kompetenciáknak, a lean menedzsmentnek a szükségességéről pedig Kőrösi Zoltán, a program gazdája, míg Sztakhó Nikolett a Tudatos jelenlét a genbán cím alatt a fókuszáltság, a tanulható sztresszkezelés jelentőségét hangsúlyozta. A Leannovation Training Center vezetői pontosan tudják, mennyire fontos, hogy a felsőoktatásban is jelen legyen a gyakorlatiasabb képzés: ennek részleteit dr. Csiszér Tamás ismertette.

A hely szelleméről már esett szó – aki belép, azonnal érzi a környezet egészéből, hogy Váthy Edit és Pető Sándor számára a lean a munkájuk mellett a szenvedélyük is, és elkötelezetten vallják, hogy oktatni is csak így érdemes. Hagyományos, frontális konferenciatermi oktatások helyett az inspiráló és üzenetértékű tudásátadásban, a “genbaközeli” gyakorlati szimulációkban, a csoportmunkában és a visszajelzésekben, a saját tapasztalatra építkező szakmai tudásban hisznek. A Leannovation Training Center-t is ezeknek az alapelveknek a mentén alakították ki, így működnek és így működtetnek.

Ehhez a szemléletmódhoz, ehhez a megközelítéshez pedig mindenképp érdemes csatlakozni 2019-ben is, hiszen a bennünket körülvevő gazdasági és társadalmi környezet változásai mind jobban megkívánják a lean, a kaizen elvek ismeretét és alkalmazását.

Írta: Dr. Szvetelszky Zsuzsa

2019.02.09