TPS képzés és genba élménytúra blog #4

TPS képzés és genba élménytúra poszt sorozatunk  4 részében a TPS képzésbe épített dojo látogatásról adunk információkat.

TPS Dojo

Aki látta a Karate kölyök című filmet, biztosan ismerős ez a szó: DOJO. Fordítása azt jelenti: ”az út/utazás helye”. (place of the way) A filmben a karate tanulás helyszíne volt a „Cobra Kai” dojo, lean környezetben a DOJO a tudatos, koncentrált tanulásnak kialakított terem, oktatótér, tréningterem – egy olyan környezet, melynek minden részlete segíti az együttműködést, a gyakorlati tanulást és a készségek elsajátítását.

A képzés 3. napját a Hirayama Corporation Dojo-ban kezdtük. A tréning központ Toyota Cityben található, néhány kilométerre a Toyota összeszerelő üzemeitől. 30+ éves tapasztalattal rendelkező nyugdíjas Toyota mérnökök tartják a workshopokat. A reggelt japán tornagyakorlatokkal kezdtük utána a TPS alapokkal, a fejlesztési folyamat lépéseiről, a sztenderd munka fontosságáról és kialakításáról szólt. A csapat minden tagja szorgalmasan készítette el a Work Combination Table-t (WCT). Japános részleteséggel pontossággal magyarázták el az időmérés szabályait, a stopper használatát utána pedig időmérő gyakorlatot is csináltunk. A bentó dobozos ebéd után délután 3 csoportban dolgoztunk és fejlesztettük az autó hűtő szerelési folyamatát.

A prezentációja a 90-es éveket idézik, de részletességük és pontosságuk erős benyomást tett a csapatra. Az egész nap üzenete, hogy a pontos, részletes megfigyeléssel lássuk meg, azonosítsuk a veszteségeket és fejlesszünk folyamatosan. A jónál is van mindig jobb – KAIZEN. Aki kipróbálná, de nincs lehetősége Japánig utazni, jöjjön el a Leannovation Training Centerbe  áprilisban az 1 nap KAIZEN! workshopra!

A vacsorával összekötött esti séta ezen a napon sem maradt el… Nagoya az egyik kedvenc Japán városom 😊.

Egy hét múlva ellátogatunk egy japán általános iskolába.

A novemberi TPS túráról itt találtok több információt és itt tudtok előzetesen jelentkezni is: https://leannovation.hu/kepzes/tps-es-genba-elmenytura-japanban-elozetes-regisztracio/

Pető Sándor – Leannovation