Szelektáltunk, csomagoltunk, jót tettünk!

Az esemény időpontja: 2019.12.13.

A Leannovation brand megalkotásakor elhatároztuk, hogy egy olyan szervezetet hozunk létre, amelynek elsődleges célján – a lean tudás átadásán és terjesztésén – túl, a környezetünkre odafigyelés, mint érték folyamatosan szerepelni fog céljai között. Ennek szellemében 2019-ben a Leannovation csapata elhatározta, hogy az 5S Home keretén belül adományt kezd gyűjteni egy arra rászoruló intézménynek. A 5S Home elve, hogy otthon is teremtsük meg és tartsuk fenn az átlátható, tiszta környezetet. A felesleges dolgok szelektálásával, majd rendszerezéssel érdemes az  5S szemléletét otthon is alkalmazni.

Az általunk kiszelektált dolgokat azonban lehet hogy más még tudja hasznosítani! Az adománygyűjtés célpontjaként a 8.kerület Dankó utca 8. alatt lévő „Hajléktalan ovi”-ként is emlegetett intézményt választottuk. Az ide járó 3-6 éves gyerekek szülei többnyire nem hajléktalanok, de mélyszegénységben élnek, így a gyerekeket az óvodában fürdetik és ott is étkeznek.

Adódott tehát, hogy a kis ovisoknak fogunk mások által kiszelektált jó állapotban lévő ruhákat, cipőket, könyveket, játékokat, sőt még tartós élelmiszert is gyűjteni. Kis közösségünk jóvoltának köszönhetően ez hamar sikerült!! Az összegyűjtött tárgyakból cipősdobozba ajándék csomagokat készítettünk össze. Minden dobozba került valamilyen könyv, játék, egy kis édesség, ceruzák, plüssállat, olyasmik amit egy óvodás örömmel vesz karácsonykor.

Az összegyűjtött ruhaneműket nem és életkor szerint szelektáltuk szét. Konmari itt is segített 😊, Edit egy origami művészt meghazudtoló módon hajtogatta össze a ruhácskákat a doboz minél jobb kihasználtsága érdekében.

Összesen 36 db cipősdobozt állítottunk össze, ezen kívül 5 nagy zsák játék, színesceruza, kréta, fejlesztő játék, könyv. 4 nagy karton gyermekruha gyűlt össze, plusz az óvoda mellett működtetett hajléktalan szálló lakóinak is 6 zsák felnőtt ruhát sikerült összegyűjteni.

Több mint 3 óra szelektálás, dobozolás, feliratozás, hajtogatás után két teljesen felpakolt autó várt ránk. Minkét csomagtartó, hátsó ülés és még a jobb első ülés is tele volt! Útközben azért még megálltunk pár zsák aznap beeső csomagért…, így indultunk útnak a 8.kerületbe. Izgatottan vártuk hogy milyen is lesz, mert bár tudtuk, hogy az ovisokkal nem találkozhatunk, az adományokat a portán kell leadni, azért mégis átjárt minket az ajándékozás öröme és izgalma. Nem is kell jobb ráhangoló program karácsony előttre 😊!

A óvoda portáján nagyon szívélyesen fogadtak minket, meglepődtek rajta, hogy ilyen sok csomagot viszünk és hálásak voltak érte. Folyt az eső, így fóliákat helyeztünk el a kijelölt helyre, arra halmoztuk az ajándékokat. Volt pár macis hátizsák, baba ami nem fért bele a zsákba, így a halom tetejére került. Épp jött kifelé az épületből egy anyuka két kislányával, akik csillogó szemmel nézték a macit. Legszívesebben odaadtuk volna neki rögtön, na de ez nem a mi feladatunk volt, meghagytuk a hozzáértő személyzetnek.

A pakolás végén aláírtuk az adományozási nyilatkozatot, így hivatalosan is felkerült a Leannovation csapata a 8. kerületi ovi adományozói közé. Nem történt semmi különleges, nagyon el is fáradtunk a szervezésbe, mégsem volt kérdés, hogy ezt újra megcsináljuk, mert nagyon jó érzés kerített hatalmába minket. Köszönjük Mindenkinek ezúton is, aki bármivel is hozzájárult ehhez a programhoz! Az ovisok még karácsony előtt megkapták az ajándékokat, így reméljük hogy pár kisgyermeknek és szüleinek szebbé tettük az ünnepet.

Mátyás Veronika