fbpx

A menedzsment munkája

Jim Lancaster és Emily Adams

Egy remek gyakorlatias könyv a menedzsment standardizált munkájáról. A napi menedzsment rendszer, mellyel először a folyamatok fenntartására (a homokvár betapasztására, karbantartására), majd a fejlesztésre kell koncentrálni.

A könyv felépítése is elsőre furcsa, de elolvasva a könyvet teljesen érthető. A folyamatok megértésétől kezdődik, a genba sétán, az újtermék fejlesztésen át a stratégia alkotásig tart. Minden egyes lépésnél fontos, hogy közel legyünk a folyamatokhoz. Erre nagyon jó eszköz a napi rutin, shopfloor management kialakítása.

Fontos, hogy a menedzsment feladata nem a problémák megoldása, hanem, hogy megfelelő kérdésekkel fejlesszék a kollégákat csoportvezetőket is.

Bár minden vezető, menedzser elolvasná! Itt a lehetőség!

Külön nagy élmény volt felfedezni a könyvben a személyes kötődésem, hiszen itt Magyarországon mi is a Bob Morgan féle rendszert használtuk a Delphi klímakompresszorokat gyártó üzemében, Ő irányítása alatt végeztük mi is a lean átalakítási folyamatot és vezettük be mi is napi walkabout-okat (mi így hívtuk). Nap mint nap tapasztalom, hogy ez milyen jó iskola volt ez nekem, nekünk.