A menedzsment munkája

Jim Lancaster és Emily Adams

Találkozás a könyvvel…

Néhány éve egy konferencián kaptam A menedzsment munkája című könyvet. Egészen tavaly nyárig az olvasásra váró polcon pihent, míg  nyaralásra magammal vittem és elolvastam. Az elolvasás közben leesett néhány tantusz, kiderült, hogy van személyes kötődésem is. Olyan témákról ír, amely sok cégnél (a legtöbbnél) kihívást jelent. Azóta kötelező olvasmányként ajánlom partnereimnek is.

Külön nagy élmény volt felfedezni a könyvben a személyes kötődésem, hiszen itt Magyarországon mi is a Bob Morgan féle rendszert használtuk a Delphi klímakompresszorokat gyártó üzemében. Az Ő irányítása alatt végeztük mi is a lean átalakítási folyamatot és vezettük be mi is napi walkabout-okat (mi így hívtuk). Nap mint nap tapasztalom, hogy ez milyen jó iskola volt ez nekem, nekünk.

Kinek ajánljuk?

Olyan vezetőknek, középvezetőknek ajánlom, akik a fenntartás kihívásával nap mint nap szembesülnek és keresik a megoldást ennek megoldására. Illetve folyamatosan pörögnek személyes hatékonyságuk fejlesztésén.

Minden vezetőnek el kell olvasnia!

Mit tudsz meg belőle?

A könyv megfogalmazza a lean szemléletű vezetés lényegét. Ismerjük és értsük meg a genba-t, a veszteségeket, mindig a frontvonalból szerezzük be az információkat, ne megoldásokat adjunk a kollégáinkat, hanem tanító, gondolkodtató kérdésekkel segítsük őket. Nemcsak a gyártásban, hanem a támogató területeken is: minőség, mérnökség, termékfejlesztés, pénzügy… Ez a menedzsment munkája, ez a menedzsment standard munkája.

Ennek kialakulásának folyamatát egy olyan cégnél ismerhetjük meg, a Lantech-nél, mely a Lean szemlélet című könyvben a kaizen fejlesztések mintapéldája volt. De mégsem, mert a pont szerű fejlesztéseket nem tudták fenntartani, nem hozták a beígért eredményeket és a cég komoly gondba került.

A tulajdonos fia, a jelenlegi cégvezető felismerte ezt és egy külső szakértő segítségével kialakította a cégnél a lean szemléletű vezetést, melynek középpontjában a napi menedzsment és a kollégák fejlesztése áll.

Kedvenc idézet

A könyv szerzője, Lantech vezetője: Ma már a standard munka „üzemmódjában” töltött óráim a kedvenceim. Ilyenkor nem kell azon töprengenem, hol kellene lennem; nem kell napirendet sem készítenem. Az információt tálcán kapom, így ahelyett, hogy adatokra vadászom, vagy rá kellene jönnöm, hogy milyen kérdéseket kellene feltennem, koncentrálhatok a kapott információra, valamint azoknak az embereknek a fejlesztésére, akiktől az információt kapom.”

Pető Sándor, Leannovation