Budapest Lean Coffee ‘2018 November

Ipar 4.0 – testközelből, interaktívan

November 7.-én  az Ipar 4.0 Technológiai Központba tettünk látogatást, ahol házigazdánk Kovács László és csapata egy nagyszerű és igazán (lean)innovatív estével gazdagította a Budapest Lean Coffee csapatát.

A találkozó nyitásaként László rövid előadásban ismertette a projektet és általában az Ipar 4.0 fejlődését. Mint megtudtuk, a központot a GINOP 1.1.3-16 projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem működteti az „I” épületben,  260 m2-nyi területen. A központ  demonstrációs valamint fejlesztési szolgáltatást biztosít a konvergencia régióban székhellyel és/vagy telephellyel rendelkező hazai tulajdonú, feldolgozóipari kis- és középvállalkozások részére. A szolgáltatás célja, hogy szakmailag megalapozott Ipar 4.0 ismeretanyagot állítson össze és mutasson be a kkv-k számára, és ezzel (versenysemleges módon) segítse őket az Ipar 4.0-ra történő felkészülésben, valamint a számukra legmegfelelőbb technológiák kiválasztásban. A prezentáció nyilvános, letölthető a TK honlapjáról https://www.ipar4.hu/medias/29/negyedikipariforradalom.pdf   Természetesen ennél jóval több információt kaptunk –  szó esett  a programra jelentkező kkv-k minősítési, képzési és fejlesztési folyamatáról, a Mintagyárakról és minden egyéb olyan támogatási lehetőségről, mely a szervezeteket a digitális transzformáció folyamatában segítheti. Szuper lehetőség,mely továbbra is nyitott és elérhető –  a szervezetek részéről befektetendő idő és energia pedig bizonyára meghozza a hasznát hosszútávon.

Az elméleti bevezetés után következett az este igazán érdekes része – László és Tamara bő két órás demonstráción vezette végig a csapatot … részletesen elmagyarázva az egyes szcenáriók működési elvét, gyakorlati alkalmazhatóságát és lelkesen válaszolgatva a résztvevők kérdéseire. És hogy mi mindent láttunk és tudtunk meg?

Mindent amit a weblapon olvashatunk, https://ipar4.hu/hu/page/ipar-4-0-technologiai-kozpont   és folyamatosan frissül a bemutató új alkalmazásokkal. A vizuális jegyzeten címszavakba szedtük a demonstráció főbb állomásait, melyek az alábbiak voltak:

– első állomásként az egyre szélesebb körben használt 3D nyomtatás (a bemutatott nyomtató szálhúzásos technológiával működik,) technológiájával ismerkedtünk meg – a demonstrációban egy kis figurát nyomtatott, de saját alkatrészeit is képes után gyártani.

AGV szimuláció egy látványos bemutató, mellyel azt modellezik, hogyan képes a megoldás  az  optimális, a változó igényekhez alkalmazkodni tudni logisztikai útvonalak bejárására. A belső térben autonom szállító járművet is láttunk működés közben –  mely  segít megérteni, hogy miként lehet egy automatikusan, logisztikai környezetben működő lokalizációs rendszer segítségével a logisztikai objektumokat követni, és az így nyert információt hogyan lehet felhasználni a folyamatok veszteségeinek csökkentésére, hatékonyságuk javítására.

 – Hibakonzol –  A palackozó üzem Milkrun szimulációja  azt segít bemutatni, hogy az adatok hálózatba kapcsolásának milyen előnyei vannak a szervezet, a gyártáshatékonyság számára –  Big Data, Hibakonzol, Valós idejű jelzés fogalmak körül mentek a beszélgetések ezen az állomáson…

 – A fizikai rendszernek a digitális leképezésére „Digital Twin”-re  / digitális ikerre is láttunk példát.  Az így kialakított intelligens rendszer „tapasztalatokat” gyűjt, azaz képes a tanulásra. A tanulás során az intelligens rendszer képes felkészülni már megtörtént, vagy akár teljesen új eseményekre is, azaz nem csak a jelenlegi termelési folyamatot képes optimalizálni, hanem akár még a fizikai gyártás előtt, szimulációk készítésére és elemzésére is képes. A szcenárióban egy fizikai berendezést, (megmunkáló gépet)  valamint digitális ikerpárját, ennek gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit beszéltük át.

– A valós idejű adatgyűjtés, OEE monitorozás, Machine Learning, Predektív előrejelzés nem a belépő szint az Ipar  4.0 világába, de abban egyetértettünk hogy rendkívül beszédes, vizuális és beavatkozásokra sarkalló tükör lehet a szervezetek számára.. Itt volt lehetőségünk kipróbálni a Virtuális Szemüveget (VR) is – a feladatot sikeresen teljesítők elmondása szerint  nagy kaland volt a virtuális ponthegesztés a szűknek érzékelt gépből…:-)

       

– Az elmondások szerint a cellamonitoring az egyik legelérhetőbb és legnagyobb érdeklődést kiváltó lehetőség a központban látogatást tevő kkv-k körében. Termelési célok és aktuális státusz (gyártott darabszám, selejt, alertek) aktuális megjelenítése, megrendeléshez behívható vizuális munkautasítás, folyamatos visszajelzés a dolgozónak és a termelésben résztvevőknek…

      

– Az ERP/MES szcenárió a termelőüzemek gyártás irányításának és felügyeletének bevált módszereit, az alkalmazott technológiákat mutatja be. A bemutatóban egy felhő alapú, SAP ERP endszerben feladott rendelés alapján, a gyár makettben elindul a termelés, melynek egyes fázisai a szintén felhő alapú, SAP MES rendszerben folyamatosan nyomon.

– A termelési folyamattervezés bemutatóban egy palettázási folyamatot vezéreltünk tabletről (wifi csatlakozással telefonról is működik)  –  akár egy átállásnál is hasznos lehet…

– A Digitális tervezés, gyártósor optimalizálás alkalmzás nem volt ismeretlen a csapatnak, hiszen a Sztaki részéről már több vendégelőadónk is volt korábbi Lean Coffee találkozónkon. Mi hiszünk benne, hogy van mikor nagyon is indokolt a „tét nélküli kísérletezés”.

A tartalmas bejárás után csak rövid visszajelzésekre volt időnk, a megfogalmazódott kérdéseket tovább visszük a következő alkalmakra!

Ezúton is köszönjük szépen a profi szervezést, vezetést, a nyitott és igazán inspiráló hozzáállást László és a lányok részéről. Természetesen ajánljuk minden iparközeli szakembernek, – a központ előzetes bejelentkezés alapján látogatható és minden érdeklődőt örömmel látnak!

Decemberben egy kicsit szoftosabb vizekre evezünk –  a csapaton belüli együttműködés, teamek együttműködése, coaching lesz a warm-up témánk. Várunk minden kedves érdeklődőt december 5.-én!

BLC Team