Budapest Lean Coffee ‘2018 October

Industry 4.0 – step by step

Az Ipar 4.0 visszatérő téma a Lean Coffee-n,  aktuális és napjainkban szinte megkerülhetetlen. A lean megközelítés alapvető célkitűzése –  az értékteremtő folyamatokat maximalizálása, a veszteségek minimalizálása  –  ma már  minden vállalkozás számára elérhető a digitalizáció segítségével, minden pillanatban kontroll alatt tartható.

Előadónk ezúttal a téma elhivatott szakértője és kutatója Pfeiffer András, az MTA Sztaki igazgatóhelyettese volt. András  lépésről lépésre végigvezette a társaságot az iparfejlődés és a digitalizáció fázisain – egyszerűen, könnyen érthetően elmagyarázva az IoT sokszor bonyolultnak tűnő fogalmait és mögöttes  tartalmát, célját. A beszélgetős „előadás” sok-sok gyakorlati példával hozta közelebb a témát, melyek természetesen sok kérdést vetettek fel a résztvevőkben. A téma sokunkat foglalkoztat, így a jobb megértés érdekében a novemberi találkozót az Ipar 4.0 Technológiai Központ látogatásával mélyítjük el. Ott remélhetőleg testközelben, működés közben is láthatjuk az este során átbeszélt Ipar 4.0 innovációkat.

A Lean Coffee meetingre sok téma gyűlt össze, a szavazás a alapján vettük sorba… Egy darabig még az Ipar 4.0 témánál időztünk, majd hosszas eszmecserét folytattunk az Értékteremtés témájában –  az alapfelvetés onnan indult, hogy a lean kapcsán klasszikusan sokat beszélünk a veszteségekről, a megoldandó problémákról és talán (méltatlanul) kevesebb hangsúlyt kap az érték, az értékteremtés pozitív megközelítése. A vélemények megoszlottak pro és kontra – az érték tettenérésével kapcsolatban az egyik találóan megfogalmazott mondat így hangzott: „ha nem tudsz belőle elvenni, akkor megtaláltad”.

Egy lean coffee meeting-nyi időt beszélgettünk a change managementről – hogy milyen változást,  milyen megközelítéssel, milyen kommunikációval  lehet eredményesen átvezetni. A csapat szokás szerint nehezen hagyta abba a beszélgetést, az estét 9 óra után tele hasznos infókkal és sok útravalóval zártuk. November 7.-én a BME-n találkozunk!

Jelentkezés a Meetup felületünkön!

https://www.meetup.com/Budapest-Lean-Coffee-Meetup/events/255348174/

BLC Team