Budapest Lean Coffee ‘2018 September

 2 Second Lean – how to Grow People and Build (fun) Lean Culture

Szeptember 5.-én, egy kis nyári pihenő után megkezdtük a Budapest Lean Coffee fórum 4. évadát –  ezúttal teltházasra töltöttük  a Teide Cafét:-)

Bemelegítő témának Paul A. Akers „2 Second Lean” könyvét választottuk. Már a beharangozóban is jeleztük, hogy a könyv  hihetetlenül inspiráló és gondolatébresztő  – annak is, aki most ismerkedik a lean megközelítéssel és annak is aki már szakértője…a csapatban volt mindkét táborból. Paul Akers munkásságáról, módszeréről és annak eredményességéről Ladosinszki István kollégánk készült fel és tartott egy remekbe szabott előadást.

A beszélgetés indításaként ezzel a videóval kezdtünk, https://youtu.be/EqtKKkastWk  egy kis virtuális benchmark látogatást téve a FastCap üzemébe. Lenyűgöző, amit ez a lean mániákus megvalósított faiipari szerszámokat és eszközöket gyártó cégénél az USA-ban – és mint az előadásból kiderült privát életében is  (erről két másik könyvében -2 Second Lean Travel, 2 Second Lean Health- ír).

A videó kapcsán megélt tanulságokat, tetszett/meglepett dolgokat szedtük össze, majd István végigvezette a csapatot Paul és a FastCap sztoriján, fejlődésén – sok érdekes és meglepően hétköznapi példán keresztül. A könyv teljes tartalmát saját olvasási élménynek meghagyva, a főbb elvek, módszerek, újszerű megközelítései kerültek kiemelésre az este folyamán, az a fajta  példamutatás és tevőleges elkötelezettség ami elengedhetetlen a lean kultúra kialakításához, fenntartásához. Mint a legtöbben, ő is Japánból szerezte meg az alapokat, majd  megvalósította azt a gondolkodásmódot az USA-ban, amire annyira vágyunk mi is itt Európában, Magyarországon. Az  előadás sok-sok kérdést vetett fel,  kíváncsivá tette a jelenlevőket – Hogyan lehet ezt megvalósítani? Milyen nehézségei voltak? Mi a kulcsa ennek?

A könyv pontosan  erről szól,  ha még nem olvastátok tegyétek meg: Imádni fogjátok! Paul komplikált szakzsargonok  helyett meglehetősen leegyszerűsítette a leant: Könnyed, egyszerű, vicces módot talált a szervezetek fejlesztésére, a lean kultúra szerinti működés irányába történő elmozdulásra,  a könyv stílusában is ez köszön vissza.  És ami még fontos, a megszerzett tapasztalatot és tudást a szerző nem rejtegeti (lásd Toyota is kinyitotta a kapuit), hanem közkincsé teszi a világhálón. Minden anyag, legyen az írott vagy videós ingyen hozzáférhető a neten  – letölthető a könyv, audio formájában. https://paulakers.net/books/2-second-lean,

Istvánnak ezúton is köszönjük, hogy behozta a témát és felkészült a könyvből! Az előadásanyag itt elérhető: 2 Second lean_LAdo

Az előadás után maradt időnk kötetlen beszélgetésre is –  Lean Coffee meeting struktúra szerint szavazásra kerültek a résztvevők témái, majd sorra kibeszéltük őket…

Beszélgettünk a Lean kultúra fejlesztéseinek alapvető feltételeiről, összegyűjtöttük a hatékony munkahelyi képzésekkel kapcsolatos tapasztalatokat, és riportálási rendszer nehézségeit, újragondolási lehetőségeinek témáját is körbejártuk.

Tele új, értékes gondolatokkal  9-kor zártuk a találkozót. Köszönjük szépen, hogy jöttetek és hoztátok a témákat, gondolataitokat:-) Október 3.-án találkozunk!