Adatelemzés – Big data -ról érthetően!

Big data?

Big data, adatbányászat, Ipar 4.0 – rengeteget hallunk ezekről a fogalmakról, az adatokban rejlő értékekről mint fejlesztési lehetőségekről. A februári találkozóra ebben a témában hívtunk előadót Gulyás Máté  adatelemző, egyetemi oktató személyében.

A téma több új résztvevőt is bevonzott, a zsúfolásig megtelt kávézóban ismét egy szakmailag  színes csapat jött össze.

Máté könnyed, sztorizgatós előadásmódja, a sok gyakorlati és könnyen érthető példa az előadás végére mindenkit közelebb vitt az adatelemzés misztikumához .  Az előadás során lefuttatott DEMO során nem csak az adatelemzéssel kapható eredményekre lett rálátásunk, de  elemzés mögötti logikáról és statisztikai módszerekről is kaptunk egy kis képet.  Meglepő és elgondolkodtató példákat kaptunk az alkalmazási területekről –  mint pl. a holland rendőrség piroson áthajtással összekapcsolt egészségügyi intézkedései, a fapados repülőtársaságok üzemanyag fogyasztási megfigyelései vagy az autóvásárlási szokások és politikai beállítottság összefüggéseinek háttere az USA-ban. Az előadás során Máté többször hangsúlyozta, hogy ez NEM IT projekt –  szemléletváltás, nyitottság, szervezeti kultúra szükséges ahhoz hogy eredményes legyen. A változás, a bevezetés kis lépésekkel, szemléletformálással, képzésekkel segíthető. Nem kérdés, hogy ez a jövő és nem lehet megkerülni. Ahogy Máté fogalmazott: Előbb utóbb minden cég fog adatot elemezni. Aki nem az kihullik. – Köszönjük szépen az előadást, a hiteles, szakmai véleményeket! Szuper, értékes beszélgetés volt!

Lean Coffee meeting

A warm-up után szűk óránk maradt lean coffee meetingelni –  összegyűlt jópár post-it sok izgalmas témával. 14 szavazattal a „Mi a gyártásdigitalizáció legnagyobb akadálya” témáról beszélgetett elsőként a  csapat – adatbázisok nem megfelelő, hiányos töltése, tudáshiány, a nem megértés problémája (miért jó nekem?), elkülönített erőforrások kerültek a listára. Sok értékes és más-más szempontot képviselő hozzászólással remek szakmai beszélgetés kerekedett a témából, melyet a Big data alkalmazások témaköre következett, gyakorlatból ismert és a résztvevők által már próbált megoldások összegyűjtésével.

Az estét szokás szerint 9 után zártuk, de a beszélgetés és szakmázás még jó darabig folytatódott a kávézó előtt a résztvevők között. Örülünk, hogy jöttetek, márciusban az E-learning témával folytatjuk. Izgalmas, aktuális estének ígérkezik!

BLC Team