Budapest Lean Coffee’2019 January

Előttünk 2019! Célok, évtervezés, inspiráció

„Ahhoz, hogy az ember lássa, hová tart, néha vetnie kell egy pillantást arra, ahol eddig járt.”  (Kristen Calihan).  Ennek a gondolatnak a tükrében a csapattal átnéztük a 2018-as témáinkat, majd a fórum jövőjén, 2019-es évre kitűzött célokon és témákon dolgoztunk.

Csapatunkban ezúttal is nagyon színes szakértői társaság jött össze  – képviselte magát a kkv szektor, multinacionális vállalatok szakemberei, voltak kollégák autóipar,szolgáltatás, kutatás-fejlesztés, képzés, HR, értékesítés és tanácsadás területéről is. Már az elején felkeltette a résztvevők  érdeklődését, hogy a lean már kkv körben is megjelent. Élvezettel hallgattuk, hogy a lean miként nyer teret a kisvállalkozások napi folyamataiban, és el is határoztuk, hogy még az első negyedévben meglátogatunk egy ilyen vállalatot.

Az évtervezés keretében megbeszéltük a közösségünk formálására vonatkozó fejlesztési ötleteket, mint például a terjeszkedési lehetőségeink, illetve hogy hogyan lehetne a Lean Coffee személyes megjelenés nélkül is elérhető (skype,video). Célul tűztük ki, hogy 2019-ben Lean Coffee meeting struktúrát Budapest mellett más vidéki városokba is elvisszük. Elsőként Debrecen került kijelölésre, de érdekes lehet több más vidéki helyszín is  – teszteljük, feltérképezzük, hol van igény a fórumunk által képviselt szakmai tapasztalatcserére, közösségre.

A szakmaiság keretében nagyon sok új téma ötlet érkezett, mint az e-learning vagy a gyakorlatias lean eszközök használata az újonnan alakult Leannovation Training Centerben. Ennek kapcsán a Leannovation 2019. január 17-i megnyitója is szóba került, a nyílt napra pedig örömmel látjuk a Leannovation képzési program iránt érdeklődőket!

Az új ötletek mellett korábbi témák (mint a Z generációs tréning) felfrissítésére ill. azok újra feldolgozására is érkezett igény, de a lean transzformációs tapasztalatokkal kapcsolatosan  frappánsan megfogalmazott – Lean alulról és felül is izgalmas témának ígérkezik.

Megfogalmaztunk 2019-es célokat a Lean Coffee sikerének mérésére. Ilyen független elismerés lehet a Shiba díj,  illetve hogy transzparensebb szakmai megjelenéssel a  Lean Coffee felkerüljön a magyarországi lean térképre.

A témaötletek szépen kettéváltak a helyszínt tekintve, így 2019-ben a hagyományos Lean Coffee mellett, elindítjuk a Lean Tourismo-t is, aminek keretében negyedévente gyárlátogatást, genba túrát szervezünk.

Az este végére őszig sikerült megterveznünk az évet, a legtöbb témához már előadót is javasoltunk. Mivel igény volt az elmúlt időszakban hangsúlyosabb soft témák mellett több szakmaibb hard témára is, így ezeket felváltva terveztük be 2019-re!

Az este utolsó órájában Lean Coffee meetingre is maradt egy kis idő: a Kanban vs. Agilis módszerek gyártási környezetben való alkalmazásának, kombinálásának lehetőségeiről beszélgettünk – konkrét példát, esetet körbejárva. Sok hasznos ötlet és nem kevés elgondolkodtató kérdés merült fel a téma kapcsán.

Igazi felpezsdítő coffee lett ez a 2019 januári, ezt a lendületet vinnénk tovább egész évben 🙂 !

Várunk Benneteket februárban is!