Debrecen Lean Coffee 2019 March

Az első…

Nagy örömünkre, március 21-én elindult a Debrecen Lean Coffee, egy nagyon jó hangulatú szakmai beszélgetéssel, sok témával.

A visszajelzések alapján a csapat nagyon jól érezte magát és a negyedévente tervezett Meetup-ot, havonta szeretné…

Nem volt hivatalos bemelegítő témánk, de az első Debrecen Lean Coffee adta, hogy beszéljünk a Budapest Lean Coffee születéséről és a több mint 4 éves történetéről. Szervezőként jó volt ismét feleleveníteni ezeket az emlékeket. Megbeszéltük a Lean Coffee szabályait, a “personal kanban”-t is.

Mivel először találkozott a csapat, így a bemutatkozást a szokásosnál hosszabbra hagytuk, hogy megismerjük egymást. Voltak közöttünk ifjú titánok, akiket már megfertőzött a Lean management, jelentős tapasztalattal rendelkező vezetők, gyárigazgatók különböző iparágakból és tanácsadók is. Ez a jó, hogy annyira változatos a csapat, mert más és más szemszögből látjuk a Lean transzformációt, ami valljuk meg nem könnyű feladat.

Ezek után megtörtént az első téma összeírás és a szavazás is. A következő három fért bele az időnkbe:

  1. Lean Coaching
  2. Hogyan indítsuk el nulláról az átalakítást, mivel tudunk kedvet csinálni a vezetőknek, hol érdemes elkezdeni
  3. Japán tanulmányút élménybeszámoló

Az első két témát összevontunk, hiszen hasonló kihívásokat feszegetnek. Kezdjük megérteni, hogy mit is jelent a Lean coaching, hogyan is kezdődik ez a folyamat. Nagyon szimpatikus benne, hogy személyes vevői jelenléttel, beszélgetéssel indul az érzékenyítés, a vevő és érték központúság felé. A vegyes csapat nagy kihívást jelent a facilitátornak, hiszen a vezetői jelenlét akár blokkolhatja a szabad információ áramlást és nem nyílnak meg a sori dolgozók. (ezen a területen fejlődni tervezőknek ajánljuk a  Lean facilitátor  képzésünk)

A vezetői elköteleződés nélkülözhetetlen (és stratégia nélkül) a sikeres és tartós Lean átalakuláshoz és kell hogy valami fájjon – pl.: selejt, termelékenység, stb. Ha ezek nincsenek meg, akkor csak hobby Lean történik, az eszközök össze-vissza alkalmazása.

Legalább alap szinten, fontos hogy a teljes szervezet tudja a folyamat lényegét és célját. A tapasztalatok szerint nagyon fontos szerepük van a középvezetőknek, műszak vezetőknek, akik képviselik, értik és kommunikálják a változásokat. A workshop-ok nagyon jó lehetőséget biztosítanak a teljes bevonás megteremtésére, területről, területre.

A változásokat egy-egy minta területen kezdjük el, hogy a szervezet lássa és megértse a teljes gyárra vonatkozó változásokat, így később egyszerűbb és elfogadóbb lesz a kiterjesztés.

Ebben a témában még nagyon sok van, biztosan lesz még ennek folytatása.

Januárban két résztvevőnk is járt japánban tanulmányúton, az AOTS szervezésben. 5 napos Toyota Production System (TPS) szemináriumon vettek részt. Elmesélték tapasztalataikat, élményeiket.

„Megértettük, hogy mi a titok!”. Az elméleti képzéseken elmagyarázták nekik a gondolkodásmódot, a rendszert, az eszközöket. A Toyota Engineering Corporation-nél pedig ventilátor szerelési gyakorlatot csináltak, ahol a sorkiegyenlítés volt a fő téma. A gyárlátogatások alkalmával pedig látták tényleg működni a dolgokat, eszközöket, úgy ahogy a könyvekben le van írva. Látják a KÉPet, egy jól kialakult struktúrában, hogy épül fel a T-TPS. Tényleg megértették a lényeget!

Következő alkalommal még folytatjuk, hogy nekik személy szerint mit adott nekik ez a túra és hogy miért kell ezért Japánba utazni.

Megtartottuk a vizuális jegyzetelés hagyományát is. Judit készítette el a remek Lean Coffee összefoglalót.

Köszönjük mindenkinek a részvételt és szervezőként nagyon örülünk, hogy már első alkalommal kinőttük a Carol Art kávézót 😊!

Találkozunk áprilisban!