Budapest Lean Coffee 2019 April

Leannovation Traning Center látogatás

Az áprilisi Lean Coffee alkalmával szüneteltettük a megszokott kávéházi hangulatot, helyette Budakalászon, a januárban nyílt Leannovation Training Központban találkoztunk. Nagyon otthonosan éreztük magunkat itt, hiszen a megszokott jó kávé és finom szendvicsek mellett, egy tágas oktatótér,  elmélkedésre és beszélgetésre is kiválóan alkalmas könyvtárszoba és egy izgalmas lean labor is várt minket.

A Leannovation brand kialakulása Edit és Sándor álma volt. Célja egy gyakorlatias szakmai tudás és a lean szenvedély átadása elsősorban az iparban dolgozó szakemberek számára. Az első mérföldkő ehhez a 2018 júliusában megrendezett Lean on the beach rendezvény volt. Ezt követte idén január 17-én, a Leannovation Tréning Központ megnyitója, majd kezdetét vette egy átfogó képzés sorozat szervezése.

Jelenlegi futó tréningek, a hadsereg által kifejlesztett oktatási módszertan- a TWI képzés, a Gyakorlati Lean szakértő képzés, ami a lean szemlélet alapelveit és eszközrendszerét adja át, a Lean Facilitátor, ami a csapat vezetés, kommunikáció és együttműködés erősítésére fókuszál ill. a Mindfulness mérnök nyelven avagy tudatos jelenlét és stresszkezelés tréning.

Egy új lépcsőfok a Leannovation életében, hogy a 3. kerületi Óbudai Egyetemmel közösen ipari körülményeket mutatnak be ill. a lean szakmai tudásanyagát adják át a hallgatóknak.

Az este második részében két csapatban rövid körsétát tettünk a tréningközpontban. A vizuális lépcsőház az elmúlt évek tudásanyagából ad egy jól áttekinthető színes, szagos ízelítőt. A lépcsőn lefelé menet ne felejtsük el az erre fenn tartott táblára felírni a tapasztalatainkat/észrevételeinket, ezzel is támogatva a fejlődést!

A Lean History fal történeti áttekintést ad mind a lean-ről, mind a Leannovation-ról. A könyvtár pedig egy elmélkedésre, beszélgetésre alkalmas nyugodt hely, ahol hazai-és nemzetközi lean vagy azzal kapcsolatos szakirodalmak érhetőek el és kölcsönözhetőek is a látogatók számára! Az irodában elégedetten láttuk, hogy a hétköznapokban is SCRUM tábla segítségével tervezi Edit és Sándor a teendőket:-)

Végső állomásunk a Lean labor volt, ahol házigazdák egy játékkal készültek.

Ezért is mondjuk, hogy igazi lean-es játszótér ez a labor, mert mozgatható csővázas szerelőállványokkal és munkapadokkal igazi gyártósort szimulálhatunk, kipróbálva rajta olyan lean eszközöket mint pl. a VSM, one piece flow, shop floor management és vizualizációs technikák.

A gyártáshoz alapanyag van biztosítva, mérőeszköz és a szükséges dokumentáció is rendelkezésre áll. Alkalomadtán még a sor felokosítása is megtörténik majd, hogy szenzoros hatékonyságméréssel is kísérletezhessünk.

A játékhoz egy rövid lean áttekintőt is kaptunk. Ki átismételte, ki megtanulta a lean 5 alapelvét, a nyomó és húzó rendszer fogalmát illetve arra is rámutattak, hogy a lean a hétköznapi életünknek mennyire szerves része. Megtalálható akár egy reptéren, akár egy pizzázóban!

A játék során egy négy állásos gyártósoron kipróbálhattuk, hogy együtt mire vagyunk képesek, hogyan tudjuk kiszolgálni a vevő változó igényeit. Majd együtt fejlesztettük a meglévő folyamatot, átszerveztük a layout-ot, újra definiáltuk a feladatokat. Pont úgy, ahogy ezt egy valós gyártásban is tesszük.

Ennyi élmény mellett  a szokásos lean coffee meeting további inspirációt és friss gondolatokat adott. A meetingek 2 csoportban zajlottak,  ahol többek között körbejártuk az 5S Home témát ill. beszélgettünk az ajánlott lean irodalomakról is. Az 5S Home igazán üdítő és laza ötletelésre sikerült arról, hogy ki hogyan tartja be a lean szemléletet a kamrájában vagy épp a gyermeknevelés terén. Találtunk otthoni példát az 5S, a vizualizáció, a VSM,  napi menedzsment , kanban, vezetői minta témáiban is! Az 5S home témában bővebben az 5S Workplace & Home keretében olvashattok majd!

A másik csapat első témája: „Miért lassul be az operátor, ha nincs mögötte anyag? – úgy érzi nem kell gyorsan dolgoznia… A legfontosabb, hogy menjünk ki a genba-ra és értsük meg kinél van a probléma és mi lehet az oka: ebben sokat segíthet a vizualizáció, andon, akár on line vagy óránkénti visszajelzés a gyártott, hibás mennyiségről – a lényeg, hogy a vezetőket is érdekelje ez az információ és a problémák esetén beírt megjegyzések. A második témaként  arról beszélgetett a csapat, hogy a rendelkezésre álló szabad kapacitást hogyan és milyen módszerekkel lehet/érdemes a  termékfejlesztésre irányítani (technology driven) – Első lépés természetesen itt is a cél:  mi a cél a termékfejlesztéssel cx – customer experince-ből kiindulni ha kell, akkor ötletelőket bevonni. Ősszel a témában lesz konferencia is, érdekes lehetőség lehet.

 

Az este zárásaként „vevőelégedettség mérés” is történt, a  résztvevők egy értékelő skálával ill. post-itra rögzített gondolatokkal adtak visszajelzést a szervezőknek. (a skálába egy kis trükk: a 10-es és az 5-ös kikerült!). Az eredmény magáért beszél, az áprilisi Lean Coffee igazán mozgalmas és izgalmas találkozó lett! Szívesen megyünk máskor is a Tréning központba! Folytatás a Lean Tourizmo keretében az Ezerszín Kft meglátogatása, ahol a csapat a VSM készítést gyakorolja!

Mátyás Veronika