Debrecen Lean Coffee 2019 Október

VSM – A térkép, ami tükröt tart elénk

Nagy örömünkre ismét sokan voltunk a Debrecen Lean Coffee-n.

Remek a debreceni (és miskolci és nyíregyházi) lean közösség, nagyon jó és megtisztelő részese lenni!

A felvezető beszélgetést Pinczés Róbert kollégánk tartotta az értékáram térképezésről, ismeretebb nevén a VSM-ről. Kevesebb, mint 1% érték hozzáadó tevékenység arány a teljes átfutás időhöz képest. Ez a „nagy” átlag a cégeknél, tehát van lehetőség a fejlődésre. Nagyon érdekes látni, hogyan reagálnak a vezetők, a tulajdonosok erre a számra. Hitetlenkedéssel, rácsodálkozva, rádöbbenéssel.

A gyakorlati példákból kiderült, hogy az értékáram térképezés bárhol alkalmazható – remek, vizuális eszköz iparágtól és cégen belüli folyamatoktól függetlenül: multis környezetben, virág nagykernél, KKV-nál vagy HR felvételi folyamatnál.

A VSM térkép elemzésekor a  lényeg, hogy koncentráljunk

  • az átfutási időre,
  • az áramlást gátló tényezőkre, veszteségekre
  • az ÉRTÉKTEREMTÉSRE
  • az információ áramlásra

A klasszikus coffee keretében az irodai alkalmazásokról, alkalmazhatóságról és a „Hogyan győzzük meg főnükünket a leanről” (visszatérő) témákról beszélgettünk.

Legközelebb, november 28-án találkozunk, amikor a felvezető témánk – a Jidoka oszlop, hogyan támogatja a Just in time oszlopot – lesz. Ez is nagyon izgalmas téma, amit megfűszerezünk egy japán TQM szeminárium élménybeszámolójával is.

Várunk Benneteket!

A lean legyen veletek!