DLC 2020 március – Lean Startup

Lean Startup – könyvélmény

A vészhelyzetre való tekintettel ez volt az első Online Lean Coffee. Későbbre terveztük, de gyorsan alkalmazkodtunk a megváltozott körülményekre. Nem is lehetett volna jobb apropója Kiss Ákos könyvélményének bemutatására, ami a Lean Startup volt.

A menedzsment 2. századában már nem biztos, hogy működnek a korábbi, főleg nagyvállalati menedzsmenttechnikák. Főleg olyan környezetben, ahol a startup-ok működnek. Eric Ries szerint a startup olyan vállalkozás, amelynek célja új termék vagy szolgáltatás létrehozása szélsőségesen bizonytalan feltételek között. Nemcsak a kis garázscégekre kell gondolni, hanem egy-egy nagyvállalaton belüli belső startup-okra is, melyek ugyanúgy szélsőségesen bizonytalan körülmények között működnek.

Miért is lean a lean startup?

A lean gondolkodásmódban az ügyfél és az érték, értékteremtés van, minél kevesebb veszteséggel. A lean startup is erről szól – Hogyan tudom kielégíteni az ügyfél valódi igényeit minél kevesebb veszteséggel, minél kevesebb plusz munkával. Hogyan tudom csökkenteni a termékfejlesztés, visszacsatolási hurok átfutási idejét? A recept, hogy minél gyorsabban tapasztaljunk, menjünk ki az irodából (genchi genbutsu) és egy minimálisan működőképes termékkel (MVP) igazoljuk vagy cáfoljuk a nem bizonyított feltételezéseinket. Minél hamarabb futtassuk le az alkotás-mérés-tapasztalás visszacsatolási hurkot a korai követőkkel. Így el tudjuk kerülni, hogy egy olyan terméket, szolgáltatást fejlesztünk ki, ami senkinek sem kell, senkinek sem állít elő értéket. Azaz elkerüljük a klasszikus veszteségeket, a túlfejlesztést és a túlígérgetést.

„Ahelyett, hogy feltételezések tömkelegén alapuló, bonyolult tervet szőnénk, inkább az alkotás-mérés-tapasztalás visszacsatolási huroknak nevezett kormánykerék segítségével újra meg újra a körölményekhez igazítjuk a tervet”

A szerző rengeteg valódi jó és rossz példát hozz, így könnyen bele tudjuk helyezni saját startup-unkat is a történetbe, vajon mit csináltunk jól, vajon mit kell fejlesztenünk, másképp csinálni.

Ami biztos nekem is el kell olvasni ezt a könyvet!