DLC 2020 Február – Több mint 90% veszteség

Több mint 90% veszteség

Nem lehet eleget beszélni róla. Tevékenységeink több mint 90%-a nem értékteremtő, tehát veszteség. Ezzel indítottuk a februári Debrecen Lean Coffee-t. Bartos Ágnes vezette fel ezt a bemelegítő témát. Tisztáztuk az alapokat, azaz mi az érték, mi a veszteség. Mi a muri és a mura, melyek mindig muda-t eredményeznek. Végig vettük a „klasszikus” 7+1 veszteséget és kiegészítettük még 2-vel, a kommunikációs veszteséggel és a vezetéssel, mint veszteség.

A vezetés, mint veszteséghez a gondolatot egy érdekes tanulmány adta. Buurtzorg egy olyan ápolással foglalkozó céget mutat be, ami remekül, mintaértékűen működik, 14.000 munkavállalóval, 0 menedzserrel, 50 irodai, támogató kollégával, 18 coach-val. Miért ne működhetne máshol is így, önszerveződve, önirányítva – egy szervezet, vezetők nélkül.

Az eset során számtalan példa került elő az egészségügyből, a magán életből, nemcsak a gyártásból. Veszteségeink mindenhol vannak. Ahogy Paul Akers is megfogalmazza legalább 10 életre való veszteségünk van, amit meg kell oldanunk.

A lényeg: minden nap csak egy kicsit javítsunk a helyzeten, minden nap csökkentsünk egy kicsit veszteségeinken.