Folyamattérkép – a MIR rendszer origója

A minőségirányítási rendszerek egyik alapdokumentuma a szervezet folyamatait és azok az egymással való kapcsolatait bemutató folyamattérkép. A dokumentum átgondolt elkészítése management feladat, hisz az ábra leképezi a szervezet működési modelljét és kinevezi a (hatékony) operatív működésért felelős folyamatgazdákat is.

Az estét a folyamatszemléletű megközelítés történeti fejlődésének áttekintésével indítottuk.  A mai minőségirányítási elméleteket megalapozó bázispontokat, mérföldkövetek tekintettük át röviden –  F. Taylor munkássága, a TQM alapelvek, Porter értéklánc modell, a six sigma folyamatközpontú megközelítése után az ISO 9001:2015 alapelveihez érkeztünk meg.  Kiindulásként a folyamat definícióját tettük rendbe, értelmezve és hétköznapi példákkal értelmezve az 9000:2015  szerinti definíciót. ( „Egymással kapcsolatban vagy kölcsönhatásban ·lévő tevékenységek olyan sorozata, amely bemeneteket kimenetekké alakítanak” 1. MEGJEGYZÉS: Egy folyamat bemenetei általában más folyamatok kimenetei. 2. MEGJEGYZÉS: Egy szervezetben a folyamatokat általában szabályozott feltételek mellett tervezik és hajtják végre, hogy értéket hozzanak létre.)

A folyamatok dokumentálásának számtalan példája lehet – a csapattal a vizuális folyamattérkép modellt vettük végig, mely a szervezet tevékenységeit Menedzsment –  Fő – Támogató folyamatok elv mentén rendezi. Átbeszéltük a folyamattérképezés javasolt módszertanát, a forgatókönyvét és ábrázolási módját. Információkat osztottunk meg azzal kapcsolatban  kiket bevonva és elkötelezve lehet egy száraz ISO dokumentum helyett a folyamattérkép a szervezet és a minőségirányítási rendszer kiindulópontja, origója. A folyamatok részletesebb leírásához a teknős modellt alkalmaztuk – a bemutatott esettanulmányok mellett 3 csoportban dolgoztak a résztvevők egy kiválasztott folyamaton. Minőséghónap kapcsán a folyamatot a folyamatos fejlesztés tevékenységhez, azon belül is a minőségtudatosság erősítése céljából tervezték meg.

Szuper nyitott csapattal, izgalmas szakmai beszélgetéssel osztottuk meg a  folyamatmenedzsment témában gyűjtött vállalati és szakértői tapasztalatokat. Bízunk benne, hogy hasznos volt!

Lean Coffee Meeting

A Győr Lean Coffee csoport kanban táblája ezúttal is gyorsan megtelt ötletekkel, témajavaslatokkal. A legtöbb szavazat az „Én célom-Ti célotok – Mi célunk”  témára érkezett. Mit tehetünk szakemberként, ha a társterületek munkatársai, esetleg egyes vezetők nem nyitottak a közös (általunk közösnek vélt) szervezeti problémák megoldásában? A témában többen osztottak meg tapasztalatot, saját stratégiát – de természetesen az adott szervezetre működő megoldást helyen kell tesztelni és kitalálni. Mindenesetre egy pulzáló, többeket érintő beszélgetés kerekedett a témajavaslatból!

Találkozzunk a következő eseményeinken, dátumért, témákért kövessétek a Meetup oldalunk.

Váthy Edit, Leannovation Egyesület, elnök