Hibázd tökéletesre! – beszélgetés Fehér Norberttel

November a MINŐSÉG hónapja, ennek apropóján a Budapest Lean Coffee fórum keretében is minőségügyi témának szenteltük az estét. Meghívott előadónk Fehér Norbert volt, aki tudásával, tapasztalatával, szakmai hitelességével és fantasztikus lendületével nyűgözte le a csapatot.

A beszélgetést Váthy Edit vezette kérdésekkel, a beszélgetésbe a jelenlévők is beszálltak aktív interaktivitásával.

Az estét egy kis bemutatkozással kezdtük, melyből megismertük Norbi nem éppen „klasszikus” útját a folyamatfejlesztői hivatáshoz. Közgazdászként a számok és a költségek oldaláról csak távolról ismerte a folyamatokat a multis nagyválallati közegben, de a Six Sigma módszertannal való találkozása ezt gyökeresen megváltoztatta. Azóta kizárólag a genba szemléletben, a saját adatokban, de leginkább a saját megfigyelésekben hisz, ha fejlesztésről van szó.  Az elmúlt évtizedek alatt sikeres és elismert Six Sigma specialista, folyamatfejlesztő, egyetemi oktató minőségben gazdagítja a szakmát, több szakmai könyv szerzője.

A következő kérdés a felsőoktatást érintette: Mivel, hogyan lehet megfogni és elkötelezetté tenni a fiatalokat a folyamatfejlesztés / minőségügy iránt az egyetemi oktatásban? A téma kapcsán ismét a gyakorlathoz, a megvalósítás helyszínéhez tértünk vissza. Azok számára számára pedig akik a folyamatfejlesztéssel éppen ismerkednek és tanulnának, Norbi 3 dolgot tanácsol: 1. Keresse egy mentort! 2. Legyenek tanulótársaid, dolgozzatok együtt a témán! 3. Add át a tanultakat, vidd tovább a tudást, keress azokat akiket lehet tanítani!

Természetesen a Hibázza tökéletesre vállalati folyamatait című könyvről is beszéltünk – míg a „lila könyv” Lean six sigma folyamatfejlesztés kézikönyve  alapvetően a vezetőket, specialistákat célozta, a kis fehér könyv mindenkinek segíthet, aki folyamatokat működtet. Bonyolult mérnöki leírások helyett látásmódot és egyszerű módszereket ad, amelynek hatására bárki képes fejleszteni az általa működtetett folyamatokat. Egyedisége, hogy egy 21 napos gyakorlatot is tartalmaz –  hogy segítse a gondolkodás rutinba ütetését. (Ted ajánló: Tim Urban Halogatás)

A beszélgetésbe újra és újra előjött a PDCA modell – de hát minőségügyről és folyamatfejlesztésről szólt az este:-) Norbi az OPDCAL definícióban hisz, ahol az O a megfigyelést, az L pedig a Lessons Learned részekkel egészül ki. Természetesen színes és tanulságos példákat kaptunk a megközelítés megerősítéséhez:-)

A beszélgetés végén a folyamatfejlesztési megközelítések (lean, Six Sigma, kiválósági modellek, agilitás, stb) jövőjéről beszélgettünk. Norbi az innováció sztenderdizálása témával bővítette a résztvevők ismereteit, behozva a TRIZ módszertant és annak nagyszerű eredményeit. Érdekes, elgondolkodtató infókat halottunk, bővebben ITT olvasható a témában.

Köszönjük szépen Norbi a sokszínű és tanulságos beszélgetést, a példákat, a tanácsokat és sztorikat – ezt most tökéletesre hoztuk, hiba nélkül:-)

Lean Coffee beszélgetés

Az este hátralévő részében pezsgő beszélgetés indult a legtöbb résztvevő által megszavazott „Hogyan engedjünk hibázni?” témára.

A beszélgetésbe sok résztvevő behozta a bevált gyakorlatokat, mint rendszeres reggeli megbeszélés a hibák/sikerek átbeszélésére, a 4szem elv gyakorlata, a visszajelző beszélgetések /a start-stop-continue megbeszélés rutinba hozatala. De mivel minden csapategyüttműködés alapja a bizalom megléte, érdemes ezen is tudatosan dolgozni! (Könyvajánló: Lencioni: Kell egy csapat!)

Köszönet minden résztvevőnek az inspiráló beszélgetésért, a friss gondolatokért, remek társaságért:-)

Folytatás a következő következő Lean Coffee eseményeken!

Váthy Edit –  Leannovation Egyesület, elnök