Funny lean

Funny lean

A lean kultúra bevezetésének szükséges és természetes része a tudás bővítése és új eszközök, módszerek gyakorlatba ültetése. Magyarul, rengeteg oktatás és műhelymunka zajlik a szervezetek életében,  mintha újra iskolában lennénk…
Mi abban hiszünk, hogy számos játékos módszerrel, csapatfeladattal lehet színesebbé, érdekesebbé, akár viccessé tenni a tanulás, vagy fejlesztés folyamatát. November első szerdájára ezekből hozott nekünk Kőrösi Zoltán néhányat, kipróbálásra, átbeszélésre, inspirációként.

  1. Indításként egy  jégtörővel kezdtünk,  a pozitív érzelmi ráhangolódás a csapattagok egymáshoz kapcsolódásának elősegítésére. A beszédes középső nevek megismerését nagy nevetések követték, mindemellett a résztvevők csapatmunka szempontjából fontos erősségei is kihangosodtak.  Alkalmazzuk hát bátran kick-off megbeszéléseken, új csapatok alakulásakor, workshopok alkalmával!
  2. „Én és a lean”  – a témához, a projekthez, az együttműködéshez való viszonyok feltérképezésében hasznos játék, ami szintén az együttműködés első szakaszában tud „hozni”. A példában egy szék volt a megszemélyesített alany, nagyon vicces bemutatókat eredményezve:-)
  3. A sztenderdizáció sok szervezet számára jelent kihívást, esetleg ellenállást hív meg a munkatársak részéről. Szakemberként, vezetőként kristálytisztán látjuk a „mindenki másképp csinálja” gondolkodás fájdalmasan drága eredményét. A munkatársi szinten való elfogadáshoz viszont tudatosan szükséges erősítni a  sztenderdizáció hasznát: segíti az azonos kimenetek biztosítását, megmutatja a elvárt működéstől való eltéréseket, gyorsítja a betanítást. Ennek bemutatására végeztük egy egyszerű, de látványos gyakorlatot: malacokat rajzolva. Első körben ki-ki fantáziája szerint, majd sztenderd módon. Csinos és sztenderd malacaink jól mintázzák a módszer hasznát!

4. Nagyon energizáló feladat volt a számok körbeírása gyakorlat is. Szabály: kommunikálj számokkal, de nem mondhatod azt ki! Jól alkalmazható a adatokkal, mérhető teljesítéssel kapcsolatos témák megalapozásához éppúgy mint az új alternatívákban / más megközelítésben való gondolkodásra átkapcsoláshoz. A vicces, agymozgató és új perspektívákat mutató gyakorlatra már tényleg mindenki  teljes flow-ban volt jelen:-)

5. Zárásként  7 veszteség Activity-t játszottak a csoportok, ahol 1-1 veszteségtípus lerajzolása volt a feladatuk. Remekművek, kifejező rajzok születtek –  ennek analógiájára szervezeti szinten is alkalmazható hasonló feladat, ami segíti a széleskörű bevonást, a közös lean nyelv erősítését.

Az estét nagy nevetések, rácsodálkozások és egymás megismerése jellemezte. A játékon túl  a hétköznapokban is remekül használható gyakorlatokat kaptunk, ami egy csoport összekovácsolására vagy a lean témájú elméleti anyagok gyakorlatias átadására is alkalmas. Vicces volt, lean volt, köszönjük szépen Kőrösi Zoltán 🙂

Lean Coffee meeting

A csapat ezúttal is számos témát hozott be a kanban táblára, melyekből  kettőt sikerült végigvinni. Elsőként a betanítás nehézségei témakör került „kibeszélésre”, különösképpen a gondolkodni tanítani aspektusa. A második téma a bevonás kérdéseit feszegette, a csapat arra keresett választ mely motivációs eszközök segíthetik a kollégák becsatornázását a fejlesztési tevékenységekbe.  A tartalmas, inspiráló beszélgetések mellett több új ismeretség, személyes kapcsolódás is született:-)

Találkozzunk újra a következő hetekben!  Kecskeméten és Győrben  Lean Tourizmo gyárlátogatásokat tartunk, Debrecenben a minőségügynek adjuk a főszerepet!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök