Átállási idő csökkentése – SMED

Átállási idő csökkentése, azaz az utolsó jó darabtól az első jó darabig tartó idő csökkentése. Miért is van szükség erre? Miért kell elvégezni a SMED (Single Minute Exchange of Die) analízist? Hogyan tudja egy postaláda gyártó műhely csökkenteni az átállási időt. Ezekről beszélgettünk a februári Győr Lean Coffee bemelegítő témájaként. Meghívott előadónk Gódor Sándor, az Ezerszín Kft-től konkrét példán keresztül mutatta meg SMED folyamatukat.

Megfelelő darab, megfelelő időben, megfelelő mennyiségben, azaz a vevői igények húzásban történő kiszolgálása a lean szemlélet egyik fő célja. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani át kell alakítani gyártási tervünket és kisebb egységeket kell gyártanunk, hogy pontosabban le tudjuk követni a vevői igényeket és csökkenteni tudjuk a késztermék készletet és a megrendelés átfutási idejét. Ez a folyamat növelni fogja az átállások számát, azaz csökkentenünk kell ennek idejét, mert ez is egyfajta állásidő, a gép nem termel.

Hogyan lehet ezt elérni egy postaláda gyártása során? Hogyan valósítható meg hogy a 3 hetes megrendelési időt 2 hétre majd 1 napra csökkentjük?

Az esettanulmányban a lakatos üzem dolgozóinak bevonásával Sándorék elvégezték a SMED folyamatot, azaz azonosították a külső és belső tevékenységeket. A postaláda lemez terítékén sztenderdizálták a kicsípések méretét, a még szükséges szerszámokat a gép mellé tették, a beállításhoz szükséges sablonokat is vizuálissá tették. A belső idők csökkentésére pedig hornyokat vágtak a présgép munkalapjára, hogy csak fel kelljen lazítani a rögzítést és arrébb tolni az ütközőket. Ezekkel az első fejlesztésekkel a 15 perces átállási időt le tudták szorítani 5 percre. De a csapat itt nem állt meg, folyamatosan görgették a PDCA, Kaizen kerekét és most 14 másodpercnél tartanak. Ezzel a csökkentéssel nem okoz gondot, ha a hejunka táblán a mai műszakra 7 féle termék van kirakva!

Remek eredmény! Gratulálunk hozzá. Ismét bizonyságot nyert, hogy megfelelő eszközök használatával, a dolgozók bevonásával, lean és coaching szemlélettel „csodákat” tudunk elérni.

A Lean Coffee szekcióban szerdán két témát sikerült átbeszélnünk. Az egyik a jó ötletmenedzsmentről szólt és ennek buktatóiról, a második pedig a dolgozók sikeres bevonásáról.

Várunk benneteket márciusban is!

A Győr Lean Coffee fórum látogatása Leannovation Egyesületi tagsággal egész évben díjmentes, várjuk az egyéni vagy vállalati jelentkezéseket a gördülékeny és készpénzmentes  szervezéshez. Jelentkezés, részletek ITT.

Pető Sándor – Leannovation Egyesület