Hafner Pneumatika Kft. látogatás

A Győr Lean Coffee keretében a HAFNER Pneumatikai Kft-t látogattuk meg május 10-én, akik pneumatikus szelepeket, munkahengereket terveznek és gyártanak Halásziban, és értékesítik a világ több mint 40 országába. A pneumatikai elemek piacán keletkező résekbe szállítanak, akár egyedi megrendelést is kiszolgálnak.

Tudatosan bő egy évvel ezelőtt kezdték el kialakítani, tudatosan felépíteni lean működésüket, tovább fejleszteni céges kultúrájukat. Ebbe a folyamatba kaptunk tőlük betekintést a látogatás alkalmával.

Alapvető célnak tűzték ki az átfutási idő csökkentést és a belső, termelési készletek nagyságának minimalizálását technológiai és hatékonyság fokozó fejlesztések megvalósításával.

Két értékáram mentén jártuk végig a termelést: forgácsolás és szerelés. A forgácsoló „vevője” a szereléshez kialakított alkatrész raktár, amelyet 2-3 hetes átfutással tudnak kiszolgálni.

Számtalan olyan apró ötletet láttunk a kollaboratív robotos CNC forgácsoló cellák mellett, amik elkápráztattak bennünket. Oktató-motiváló képek a falakon, például „Helytelen, ami jeltelen”, mágnessel rögzített kanban cédula a raktáros ajtaján, hogy reggel mindjárt lássa, hogy mi az, ami mégis hiányzik a gondosan kialakított alapanyag shopstock-ból. A színek egyedi használata az, ami teljesen megváltoztatta a leanes gondolkodásunkat: az egyes folyamatszakaszok jelzése különböző színű tároló ládákkal, hiszen a tartalmuk szemrevételezésekor nem biztos, hogy látszik a technológiai fázisban történt változás.

Láttuk az üzemi andon képernyő teszt fázisát, érzékeltük a munkatársak bevonásának hangulatát, számba vettük az első alaptisztítás „sárga” céduláit.

A szereldei értékáram kritikus, fejlesztés alatt lévő pontjára hívták fel vendéglátóink a figyelmet: hogyan oldjuk meg a termék jelölést a folyamat végén, amikor a jelenlegi technológia még ezt nem teszi lehetővé? Mi is beszálltunk az ötletelésbe.

Az üzemlátogatás utolsó állomása a „Lean vízualizálási” falhoz vezetett. Vendéglátóink itt mutatták be a projekt során már kidolgozott és alkalmazott KPI-kat, a kezdeti lean érettség szintjének eredményeit és a következő évekre tervezett projekt lépéseket.

A gyártúrát követően visszavonultunk kiértékelni a látottakat. Mindenki gratulált az elért eredményekhez és elmondta további javaslatait.

Stasztny Péter – Győr Lean Coffee