Lean on the Beach konferencia – 2023

Inspiráció – Szakértelem – Közösség

Kellemesen üdítő nyári időjárás fogadta a Lean on the Beach konferencia vendégeit ez évben is a Holiday Beach Hotelben. A Lean Coffee első féléves sorozatának zárásaként megrendezett konferenciánk  már ötödik alkalommal adott lehetőséget közösségünk tagjainak a találkozásra, a közös szakmai fejlődésre.

A konferencia a már ismert struktúra mentén épült fel, melynek Hudák Enikő volt a házigazdája a Leannovation csapatából. A megnyitóban Váthy Edit (Leannovation Egyesület, elnök) áttekintést adott a közösség elmúlt évének főbb eseményeiről és mérföldkövekről.  A délelőtti 2 előadást 2 workshop szekció követette, majd az ebéd után szintén 2 válaszható workshopban dolgoztak a résztvevők, melyet egy  pódiumbeszélgetés követett. Ezután kezdődött a Lean Coffee szekció 3 csoportban, majd a jövőbeni tervek ismertetésével Pető Sándor (Leannovation Egyesület, alelnök) zárta a napot.

Már csak ezért érdemes volt Japánba menni –  a TPS megélése első kézből

2023 tavaszán 18 fő vett részt az AOTS Magyarország és a Leannovation Egyesület TPS és genba élménytúra Japánban programon. Bár a 2 hét alatt kapott folyamatos inspirációt, szakmai és kulturális élményt lehetetlen 30 percben átadni, 3 résztvevő személyes megélése adott egy kis betekintést a japán csodába:-)

Sárvári István  a HR, pontosabban az ember szerepéről és fejlesztésének fontosságáról beszélt, bemutatva a japán szervezeti gondolkodást és a mindennapokban történő tudatos nevelést. Az 1 hetes szakmai képzés minden napján és minden előadásában az ember, az ember értékének fontossága jelent meg.

Gellért Péter technológia oldaláról fogta meg a japán kiválóságot és céltudatosságot. A Shinkanzen 300 km/h sebességét talán sokan ismerik a médiákból, de azt a szervezettséget és precizitás ami ahhoz szükséges hogy évi 159 millió embert tudjon tűpontos menetrend tartással, patyolattiszta járművekkel és terekkel  szállítani azt nagyon más személyesen megtapasztalni. Érdekességként megtudtuk, hogy a Japán eme nemzeti büszkesége 1964 (!) óta működik:-). Péter emellett a Toyota Commemorative Múzeumban tett látogatást emelte ki, ami számára megkoronázva a képzés hetét. A múzeumban minden a tudásmegosztásról, a tanulásról – minden technológia elsőkézből látható, a legtöbb gép kipróbálható. Talán erre a jellemző az a gyakran ismételt mondat: Japánban egyszerűen minden működik, minden ki van találva!

Petis László a Toyota tudatos és minden apróságra kiterjedő gondolkodásmódját hozta be elsőként– a céglogó, a belső kompetencia is mind-mind a részletekre figyelés és tökéletességre törekvés példáját erősítik. 1 hét TPS képzés után a a Fushimi Inari szentély csúcsának meghódítása is új gondolatok ébrezst –  több száz toriin keresztül haladva mélyebb értelmet és gyakorlatba lehozható saját élményt nyer a vizió- köztes célállapot- apró lépések gondolatisága…

Emberek a fedélzeten – szembenézni a viharfelhőkkel

A konferencia második előadását Somogyi Zsuzsa, a Roto Elzett Certa Kft. HR vezetője tartotta, melynek címe „Emberek a fedélzeten – szembenézni a viharfelhőkkel” volt. Az előadás középpontjában egy érdekes hasonlat állt: egy jól működő HR rendszer egy tengerjáró hajóhoz hasonlítható. Ez a rendszer biztonságot nyújt a dolgozóknak a kihívásokkal teli, viharos időszakokban. Somogyi Zsuzsa rámutatott arra, hogy egy rosszul működő, hiányos HR rendszer inkább hasonlít egy lélekvesztőre, amelyben nehezebb átvészelni a nehéz időket. Az előadás összeszedett és alapos volt, rávilágítva arra, hogy milyen fontos a strukturált és hatékony rendszer a munkavállalók és az egész szervezet számára a HR funkció ellátásában.

Van ötleted? – közös gondolkodás a hatékony dolgozói javaslattételi rendszerről

A konferencia első workshop szekciójában Lipták András „Van ötleted? – Közös gondolkodás egy hatékony dolgozói javaslattételi rendszerről” címmel egy interaktív szakmai beszélgetésre invitálta a résztvevőket. Ráhangolódásként a jelenlévők együtt határozták meg az ötletmenedzsment fogalmi elemeit, annak kapcsolatát a leannel, valamint megosztották pozitív és negatív tapasztalataikat a témában. Ezután Lipták András személyes tapasztalataiból merítve bemutatott három gyakorlatban is alkalmazott megoldást. A résztvevők ezután csapatokban dolgoztak és létrehoztak egy saját rendszert, amit a workshop zárásaként prezentáltak. Az esemény intenzív, dinamikus és inspiráló alkalom volt, amely minden résztvevő számára sok tanulsággal szolgált, valamint rávilágított arra, hogy milyenkomplex és kihívást jelentő feladat a szervezet céljaihoz megfelelő ötletmenedzsmentet kialakítani.

Megvehető-e a motiváció? – kihívás a lean működésben

A nagy érdeklődésre való tekintettel – már előzetesen betelt a motiváció témájú workshop. Márton Mónika, a Legacy Kft. tulajdonosa és fejlesztő szakembere nem ígérte nekünk a bölcsek kövét, azonban alaposan átnéztük közösen a motiváció elméletét és gyakorlatból hozott példákkal helyeztük el a szervezeti működésben. Szétszedtük, hogy megértsük az újonnan kinevezett vezető működését. Az elvárt motiváló környezet megteremtése helyett ő pillanatnyilag az új feladat és a felelősség kihívásával küzd. Fejlesztőként a mi célunk, hogy kezdettől támogassuk őt, hogy mielőbb sikereket érjen el. …mert lelkes, motivált vezető képes a lelkesítésre, motiválásra. „Boldog anya, boldog gyerek”. Mások motiváltságának alapja a sajátom. – az analógia azonos.

A szervezetek lean keresztmetszete – megkérdeztük, megmértük, megmutatjuk a Lean 360 kutatást

A Leannovation 2023-ban hívta életre első kutatását, LEAN360 címmel, amely a lean megértettségét vizsgálta a szervezetek különböző szervezeti szintjein.  Az első eredményeket Mátyás Veronika prezentálta a konferencián. Érdekes adatokat hozott a hasznos kommunikációs csatornákról, megtudtuk hogy kit is tartanak a kutatásban résztvevők a leginkább felelősnek a lean gondolkodásmód elültetésében, de arról is kaptunk információt hogy mit tartanak előnynek és mit kockázatnak a lean-nel kapcsolatban a megkérdezettek. 25 szervezettől 645 válaszadó kiértékelését láthattuk. Voltak számunkra igen meglepő eredmények és ez még csak folytatódik, hiszen a kutatás még nem zárult le!

Következő lépésként a szervezetekre elkészített értékelések készülnek el és októberre tervezünk egy tapasztalatmegosztó fórumot a témában. További információval hamarosan jelentkezünk!

Jó operátorból jó vezető – csoportvezető fejlesztési programok

Amikor lean szemléletről beszélünk, fókuszban mindig az értékteremtés áll. Az értékteremtés jelentős része a gyártósorokon, a genbán  történik, a terméket előállító munkatársak által. A tevékenységek sikere–minőségi, mennyiségi, hatékonysági szempontból–azonban nagyrészt azokon a vezetőkön múlik, akik a munkatársakat közvetlenül irányítják. Összetett, sokrétű szerepkörükkel hidat kellképeznek a vezetők és dolgozók között, figyelve és képviselve mindkét oldal érdekeit. Gyakorta előfordul azonban, hogy az egykori legügyesebb dolgozóból „főnökké” vált kollégának az emberek vezetésében nincs meg a tudatossága/magabiztossága.

A workshop során előadóink a szervezetükre szabott és már nemzetközi szinten is futó Csoportvezetői  fejlesztési programjuk (Haldex Hungary – Leannovation Solutions design) tapasztalatait osztották meg a jelenlevőkkel. Meséltek a program szükségességének okairól, a fejlesztési folyamat elemeiről és legfőképp a csoportvezetői működésben tapasztalt változásokról. A vezetői kompetenciák megerősödése mellett fontos tanulság volt, hogy a csoportvezető pozíció fókuszba helyezésével  és „sztenderdizálásával” figyelmet kaptak az általuk végzett vagy ép nem elvégzett feladatok/ tevékenységek, azok milyensége és hasznossága. A feladatok újradefiniálása után szervezeti szinten támogatott intézkedések segítették, hogy minden feladatnak valós, kompetenciában is felkészült gazdája legyen.  A program  immárom a második csoporttal fut, hogy a frissen kinevezett vezetők kilépve a „legjobb dolgozó” szerepből igazi vezetőként irányítsák munkacsoportjukat. A workshop szekcióban közös ötletelést tartottunk azokról a jó gyakorlatokról, melyek a tudás „on the job” napi gyakorlatba ültetését segítik. Hasznos és inspiráló javaslatok születtek az asztaloknál, használjátok és tartsátok fejlesztési fókuszban a szervezet ezen meghatározó vezetői szintjét!

Ro(co)bot a barátunk – a munkatárs aki 24 órában dolgozik

A workshop szekciót Szilassy Bendegúz indította,  rövid felvezetőjével Japánba a Fuji tövében található Fanuc gyárba utaztunk.  Röviden  áttekintettük a ro(co)botok alkalmazási lehetőségeit, a robotok és a cobotok közötti alapvető különbségeket. Mint megtudtuk, az ipari robotokkal szemben jóval kevésbé elerjedtek a cobotok (a teljes ipari robot állomány kevesebb, mint 10%-a), ez a piac még új és a fejlődés folyamatos. Sorozatban jönnek ki az egyre nagyobb teherbírású és munkaterű cobotok, akik mellett az alábbi előnyök szólnak: gyorsan telepíthető – helytakarékos – egyszerű programozás (Drag & Drop) – kézi vezérlésű betanítás – könnyen csatlakozható.

Napjaink munkaerőpiaci helyzete miatt egyre inkább előtérbe kerül a cobotok alkalmazása – azaz nem találnak embert az adott feladatra. 2-3 éves megtérülésével és a folyamatos fejlesztésükkel, egyszerűségükkel egyre inkább teret nyernek. A változó körülményekre való reagálás még nem megoldott, de dolgoznak rajta.Rengeteg érdekes kérdés érkezett a résztvevőktől, melyre a Fanuc munkatárástól megkaptuk a válaszokat:

  • Mennyire helyhez kötött az alkalmazásuk?
  • Hogyan tud a cobot a változó körülményekre reagálni? Hogyan ruházható fel emberi tulajdonságokkal?
  • Milyen szenzorokkal, kamerákkal lehet felöltöztetni a cobotokat?
  • Hogyan használható erre a mesterséges intelligencia?
  • Milyen szaktudás szükséges a cobotok programozásához, karbantartásához.

Érdekes, hogy a jövőt mutató ro(co)botokról beszélgettünk, de folyamatosan megjelent az ember… A workshop utolsó 30 perce a 2 FANUC CRX cobot programozásáról szólt. A résztvevők gyerekes lelkesedéssel tanulták és programozták a cobotokat Horváth Ákos szakértő segítségével. Az ipari robotok programozásával ellentétben minimális előképzetséggel könnyen és egyszerűen programozhatók a cobotok – ezt tapasztaltuk, nehéz volt abbahagyni a „játékot”!

Lean Coffee szekciók

Villámgyors teremrendezés után 3 asztaltársaság alakult ki a teremben, facilitátorokkal és  gyönyörűen megrajzolt Lean Coffee flipchart lapokkal. A résztvevők 3 csapatban (igazi flow élményben) dolgozták fel az aktuális témákat, osztották meg gondolataikat. Zárásként a csapatok facilitátorai (Pető Sándor, Mátyás Veronika, Váthy Edit – Leannovation) ismertették a témákat és összegezték a tanulásokat. Idén is Halmai Kriszta volt a vizuális jegyzetelőnk, aki  varázslatos rajzaival és jegyzeteivel örökítette meg a csoportok  témáit. A blokk zárásaként mindhárom asztaltársaság megosztotta témáit és a beszélgetések konklúzióit. 🙂 Bízunk benne, hogy minél többetekkel találkozunk újra ősztől az LC eseményeken!

Zárás, Reflexió

A program utolsó blokkjában Pető Sándor körvonalazta a közeljövő főbb terveit –  többek között a Magyar AOTS Társaság Egyesülettel közösen szervezés alatt lévő  2024 márciusára tervezett Japán tanulmányút -at, melyre a jelentkezést már megnyitottuk! Lean Coffee eseménynaptárunk hamarosan elérhető lesz a Események menüpont alatt!

A zárókörben Enikő egy szót kért mindenkitől a nappal kapcsolatban – ez született belőle!

Szakmaisággal sűrűn átszőtt, kapcsolódásban és véleménycserében gazdag  konferenciaélményben volt részünk 2023-ben is a Duna parton! Fotógaléria a napról:

Lean on the Beach 2023 – képekben

Köszönjük, hogy jöttetek és találkozunk jövőre is a nyár nyitó Lean on the Beach konferencián!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök