Ikigai coaching

Akik másokat vezetnek – célokat határoznak meg, amelyeket másokkal együtt érnek el -, akkor tudnak hiteles vezetők lenni, ha a saját életük terén is megvalósítják a céltudatosságot. Milyen lehet vajon az a vezető, aki nem dolgoz ki magának olyan írott élettervet, amiből világosan kitűnik a jövőképe, értékrendje, tevékenységének elvei, céljai, erőforrásai, és a megvalósítás mértéke, hatása? Napjainkban a rugalmas és határozott vezetői szerep kialakulásához elengedhetetlen, hogy vezető jól ismerje önmaga lehetőségeit, értékeit, küldetését, jövőképét és az oda vezető utakat.

Az Ikigai abban nyújt segítséget, hogy a segítségével kezünkbe vehetjük azt, amit sokan a „sorsra” bíznak: egyéni élettervünk megvalósítására lehetünk sokkal intenzívebb hatással és tudatossággal. A téma már másodszor kerül feldolgozásra a Lean Coffee-k keretében, a korábbi Ikigai est összefoglalója ITT olvasható.

Ikigai – hogy és mire használjuk?

Az ikigai* (生き甲斐) japán fogalom. Jelentése: „a lét értelme”. A japánok szerint mindenkinek van ikigai-ja. A megtalálása mély és gyakran hosszú önismereti út által lehetséges. Nagyon fontosnak tartják, mivel hitük szerint ez hoz sikert és értelmet az életbe. A kifejezés két részből áll. A két szót értelmezve még további árnyalatait is megláthatjuk a kifejezésnek: iki – élet, élő; kai – hatás, eredmény, gyümölcs, érdem, haszon, előny. Az Ikigai szorosan kapcsolódott a „chanto suru”, a dolgok megfelelő elvégzéséhez. Sokan az okinawa-i japán szigethez társítják, amelynek lakói rendkívül hosszú élettartamúak az ikigai révén. A szóval azokat a dolgokat illetik, amik értéket teremtenek valaki életében, vagy amitől valakinek az élete értékes lesz, de arra a mentális és spirituális helyzetre is utalnak vele, amikor valaki megéli a belső értékeit.

Kobayashi Tsukasa „Ikigai – annak folyamata, hogy megengedjük a bennünk rejlő lehetőségek kivirágzását” című írásában így fogalmaz: „az emberek csak akkor éreznek valós ikigai-t, amikor a személyes tudásuk, a vágyaik beteljesülése, a szeretet és boldogság találkozik más emberek igényeivel, és az értékesség érzésével, akkor haladnak az önmegvalósítás felé.”

Az Ikigai nem egy leanes kifejezés, vagy módszer, azonban egyéb lean technikákkal ötvözve remek ön-és csapatfejlesztő eszközzé tehető, helye van a lean coachingban. A 2022. március 17-i Debrecen Lean Coffee egy bizalmi keretek közt zajló önismereti team coaching alkalom volt, ahol a saját Ikigai feltérképezésével foglalkozhattak a résztvevők, az est házigazdája, Tar Judit facilitálásával. Judit bemutatta az általa kialakított Ikigai A3 vásznat is, ami segít megerősíteni az Ikigai bűvös köreiben feltárt értékeket, növelni a hatásukat, könnyen nyomonkövethető és mérhető programot ad a fejlesztési lehetőségek megvalósításához. A résztvevők elmondása szerint ez a módszer nagyszerűen megtámogatja a felgyorsult, állandó változásban lévő világban a személyes küldetésünknek és létünk értelmének a pontos körvonalazását, amit a csapataink, vállalkozásunk vetületében is fontos értelmezniük. Az este során mindenki megalkotta azt a saját élet-szlogent, ami erősíti az ambíciót és inspirációt ad másoknak is a vezetői munkájuk során. A résztvevők gyakorolhatták az együttérző kommunikációt, a kontemplatív szemlélődést és az értékadó reflexiót, amelyek szintén elengedhetetlen kellékei a vezetői eszköztárnak.

 

Lean Coffee meeting

Az este második részében folytatódott a ‘hard’ leanes módszerek megismerése. Pinczés Róbert a standardizált munka rejtelmeibe vezette be a tőle megszokott játékosítással és kellő szakmai alázattal a résztvevőket. A játékos rajzos gyakorlat segített felismerni a különbséget a sztenderdizált folyamat és nem sztenderdizált munka kimenetei közt. Felismerhettük, különbség van a szabvány és a szabványos munka elérése között. A szabvány egy szabály vagy példa, amely egyértelmű útmutatást ad – egyértelmű specifikáció arra vonatkozóan, hogyan határozzuk meg a minőséget, és hogyan kerülhetők el a hibák. Pontos és dokumentált. A szabványos munka ezzel szemben az elvégzett munka jelenlegi állapotára utal – hogy mennyire felel meg a folyamat a szabvány eszméinek. Ez a színvonal elérésének napi gyakorlata. Az emberek, a berendezések, a gépek és az anyagok optimális kombinációját veszi figyelembe, beleértve a vezetők által végezhető sztenderdizált munkafolyamatokat, napi rutinokat is.

Azt este hangulatáról ezt mondták a résztvevők: „inspiráló a DLC közösség, mert minden találkozó inspirál valami jobbra, valami többre”.

Köszönjük a tartalmas beszélgetéseket a résztvevőknek, találkozzunk április 21-én! A következő találkozó információkért figyeljétek a Leannovation közösségi csatornáit és a Meetup felületünk.

Tar Judit– Debrecen Lean Coffee, helyi partner