BLC 2020 Február – Ikigai coaching

Ikigai. Japán szó. Fordítása a „Lét értelme”

A lean kapcsán is rengeteg japán szóval találkozunk. Próbáljuk megérteni a mögöttes tartalmat és keressük a gyakorlati értelmét, az eredeti célt szolgáló alkalmazást. Némelyik japán szónak talán nem is létezik igazi magyar megfelelője (jobb híján persze használunk rá),  hiszen  más kultúrában, más értékek képviselete mentén születettek. Ahhoz, hogy a lean transzformáció során megértsük pl. a Jidoka-t nem elég ha elolvasunk egy definíciót, nem elég ha kitalálunk pár Poka-yoke megoldást vagy telepakoljuk a csarnokot Andon lámpákkal… a megállás kultúrájának, a munkatársak felhatalmazásának mélyebben vannak az alapjai. Valahogy így kezdtük el ízlelgetni az Ikigai  szót is a februári Budapest Lean Coffee meetingen, 20+ kíváncsi és tanulásra nyitott résztvevőnkkel és téma előadónkkal Becskeházi-Tar Judittal.

Judit saját élménnyel dolgozott az este során,  egyéni elakadásai és motivációi kapcsán mutatta be az Ikigai -hoz vezető útját és tapasztalásait, az önismereti út állomásait és természetesen a módszertan egyes eszközeit.

Az Ikigai definíció

Az ikigai* (生き甲斐) japán fogalom. Jelentése: „a lét értelme”. A japánok szerint mindenkinek van ikigai-ja. A megtalálása mély és gyakran hosszú önismereti út által lehetséges.

És jöttek a kérdések: Mi az ami miatt minden reggel energiával tele kezded a napot? Mi ad igazi értelmet a mindennapjaidnak, a munkádnak? Miért fontos, hogy értékesnek érezzük és tudjuk magunkat, hogy meg tudjuk fogalmazni életcéljainkat?  Ezekre a kérdésekre minden bizonnyal gyors és frappáns választ adnak  a  japán Okinava sziget lakói. Mint megtudtuk,  a halhatatlanok szigetének is nevezik, mert sehol annyi 100 év fölötti ember nem él, mint ott. A recept: élénk közösségi élet idős korban is, sport és kertészkedés, na és kalóriaszegény táplálkozás.  Mit csinálnak ők másképp, hogy találták meg ezt a belső nyugalmat és mi közünk nekünk Budapesten, 2020-ban ehhez a szemlélethez?

A módszer

Az este során bő 2 órás izgalmas egyéni és csoportmunka folyt: Az este céljának, témáinak ismertetése után „szerződtünk” az együttműködésre, definiáltuk szabályainkat. Az ismerkedés hívókártyákkal indult egy-egy tulajdonságunk tudatosításával és kihangosításával, majd kreatív írással folytattuk a múltbéli pozitív történéseink szummázásával. Az egyik legizgalmasabb és legnehezebb feladat volt Életünk filmje-nek leforgatása…Hihetetlen, mennyi értékes gondolat összegyűjtésére elég egy A4-es papír egyik fele és némi idő..Persze korántsem volt elég, de demo-ként alapvetően átment az élmény, az üzenet és a feladat fontossága.

A modell

Az interneten rengeteg modellt és ábrázolást találunk az ikigai tényezőinek megjelenítésére, a workshop során mi egyéni A3-as lapokon dolgoztunk.  Az alábbi négy kérdésre adott válaszaink metszetében kerestük a válasz:

  • Amihez igazán értek
  • Amit szeretek csinálni
  • Amiért mások hajlandóak fizetni
  • Amire szüksége van a világnak

Miután elkezdtük tölteni a lapokat, körbenézve a csapaton nagyon vegyes volt a kép… Volt aki teljesen elmélyülve írta a válaszait, volt aki elgondolkodva keresgélt a gondolataiban és olyan is akadt akinek egyszerűen nem jöttek a válaszok. A visszajelző körben érdekes tapasztalásokat osztottak meg a résztvevők egymással, merthogy egyáltalán nem könnyű dolog az életünk értékeit papírra vetni! Judit megnyugtatott minket, hogy nem kell kétségbeesni ha nincs meg az ikigai-unk. Tudatosítás, önismeret, sok munka szükséges hozzá –  és függetlenül attól, ki épp hol tart ezen az úton, az este során biztosan mind léptünk egyet előre!

Reflexió

A zárókörben azt az érdekes feladatot kaptuk, hogy gondoljuk át, mivel és hogyan tudunk hozzájárulni a Lean Coffee közösség életéhez, működéséhez – az „Amire szüksége van a világnak” tényező tudatosításával. Sok hasznos ötlet gyűlt össze, mint: Lean tudás megosztása előadóként, házigazda szerep vállalása benchmark látogatáshoz, a Lean Coffee közösség népszerűsítése a munkahelyi és privát környezetben, A közösségi médiákon való jelenlét támogatása, Elkötelezett résztvevői látogatás… Te mivel járulsz hozzá a közösséghez, mit viszel magaddal és mit tudsz adni a közösségnek?

Minden ötletnek örülünk, keressetek bennünket! Ha mélyebben érdekel téma,  vagy szívesen találnád meg velünk a célodat, keress minket  és igény alapján szervezünk Workshopot a témában!

Nézd meg a témában készített videóanimáciánk YouTube csatornánkon

Lean Coffee Kvíz

A workshop utáni szünetben volt idő networkingre, szakmai és baráti beszélgetésre is –  a hívócsengőt többször is meg kellett szólaltatnunk a társaság újboli összetereléséhez. Egy játékos lean vetélkedővel mértük össze szakmai tudásunk, egy a Kahout felületen összeállított Lean Kvíz segítségével. A teszt sikerült, 12 kérdés mentén 15 résztvevővel játszottuk le, az átlagos jó válaszok aránya 45% lett. Kezdésnek nem rossz, de van mit tanulni! Lesz folytatás, sőt a tervek szerint struktúrált formát adunk a játékos tanulásnak és mehet a versengés a dobogós helyekért!

Nagyon köszönjük, hogy jöttetek és ismét egy tartalmas,  tanulásban és közösségi élményben gazdag estét töltöttetek a Leannovation Training Centerben!

Találkozunk március 4.-én, ahol a Design Thinking témájával ismerkedünk!

Váthy Edit, Leannovation