Japánban jártunk, tanultunk, tapasztaltunk

Volt egy álmunk, hogy a magyar lean közösségnek szélesebb körben is lehetőséget biztosítsunk a TPS/lean szemlélet megéléséhez. Márciusban meg is valósítottuk, magyar-japán tolmácsolással a Toyota termelési rendszer és genba élménytúránkat a Magyar AOTS társasággal közösen.

Az élménybeszámolóból a győri közösségünk sem maradt ki. Áprilisban itt ez volt a bemelegítő témánk.

Március 3-án 18-an indultunk el és érkeztünk meg Dubai-on keresztül Osaka-ba, 14 órát és 11.000 km-t repülve. Az 5 napos szeminárium programját úgy állítottuk össze, hogy nagyon kevés legyen a tantermi oktatás, inkább legyünk minél többet a genbán. Tanultunk TPS dojo-ban, meglátogattunk 3 céget és egy általános iskolát. Fantasztikus élmény volt látni a 8-10 éves gyerekeket, ahogy napi rutinjuk során takarítják osztálytermüket, a folyosókat és a mosdókat.

Az I-re a pontot a Toyota Emlékmúzeum tette fel, egy brutálisan interaktív látogatással.

A kulturális barangolás során (Osaka, Kyoto, Nara, Hiroshima) a résztvevők megérthették a TPS mögött lévő japán kultúrát és egy kicsit benéztünk 🙂 a Mazda-hoz is Hiroshima-ban.

Lenyűgöző, hogy a japánok 150 év alatt hova jutottak – bármihez nyúlnak, bármit tanulnak meg más nemzetektől, ők a legjobbat hozzák ki belőle, sőt továbbfejlesztik.

A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy minden résztvevőben maradandó élményeket, tapasztalatokat és megerősítéseket adott ez a tanulmányút. 2024-ben jön a következő túra.

Sajnos most is kevés idő maradt a lean coffee szekcióra, de sebaj legközelebb bepótoljuk!

Pető Sándor – Leannovation