Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. látogatás

Az áprilisi Kecskemét Lean Coffee keretében a  Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-t látogattuk meg. Várható volt, hogy hamar betelnek a helyek, még az utolsó napon is volt jelentkező! A Knorr-Bremse három munkatársa György László, Czakó Ervin és Kristofik Arnold egy rendkívül színvonalas napot szervezett nekünk. A napot egy cégbemutatóval kezdtük, melynek során a teljes cégcsoport rövid bemutatásán túl a több mint 40 éve Kecskeméten működő egységről is átfogó információt kaptunk. Megismertük a termékportfóliót, a szigorú iparági követelményeket, a szervezet főbb sikereit és kihívásait. Zászlójukra a Quality first, Zero defect elveket tűzték fel és ezért rengeteget is tesznek. A 86.000 m2-es terület több mint felén értékteremtő tevékenységet folytatnak több mint 29 termékcsoporttal. A gyártás mellett helyett kapott egy teszt tevékenységet is végző kisebb egység, amelyet csak úgy emlegettek hogy „ itt készül a jövő”. Az utánpótlás képzés kapcsán több mint 10 éve dolgoznak együtt a  Kecskeméti Főiskolával, a képzést több cég is támogatja.Az utánpótlás képzés kapcsán több mint 10 éve dolgoznak együtt a  Kecskeméti Főiskolával, a képzést több cég is támogatja.

Nulla hiba stratégia, Quality first!

A minőségszemléletük alapeleme, hogy a minőség tudatosítását leviszik az operátor szintig. Fékrendszert gyártó cég lévén, egy esetleges hiba következménye nagyon kritikus  (tömegbalesethez vezethet), így nem is lehet kérdés hogy ebben a szervezetben a „minőség az első” mondat mögött komoly felelősség, tudás, hibabiztos rendszerek és szigorú ellenőrzési rendszer áll. A bemutatott beszállító kiválasztási, fejlesztési és értékelési rendszer is egy nagyon robosztus struktúrát követ ami ugyancsak a termékbiztonsági elvárások megvalósítását támogatja.

Az emberi erőforrás gondozását nagyon komolyan veszik, TWI elveket használnak a betanításnál, problémamegoldó tréningekkel formálják a dolgozók gondolkodásmódját. Az A3 módszertan, az 5W+H, az 5 miért a PDCA gondolkodás nálunk napi szintű gyakorlat. A kommunikáció hatalmát használják, hogy megmaradjon a dolgozók motiváltsága és hogy ne veszítsék el a kapcsolatot velük. A  folyamatos visszacsatolás mind a dolgozók, mind a vevők felé egy tudatosan felépített és jól működő gyakorlat.

Knorr Termelési Rendszer –  lean-ben példaértékű!

A nap koronája természetesen a gyárlátogatás volt, melyet feszes  tempóban de annál informatívabban György László mutatott be. Tisztaság, Rend, szabályozottság, átfogó vizuális irányítás, profin felépített napi menedzsment rendszer, poka -yoke megoldások és  az áramlást segítő automatizálás címszavakkal írhatjuk le talán a látottakat. A Knorr Production System részeként implementált  lean eszközök működési megvalósítását Laci  részletesen ismertette –  nem csak elmélet, hanem a működő gyakorlat szintjén is volt alkalmunk megfigyelni többet is. Nem túlzás, hogy kapkodtuk a fejünket, melyik területről, témából  mit lehetne tanulni, magunkkal vinni a saját szervezetekhez:-)

A gyártúra után egy közös visszajelzéssel, kérdés-felelek szekcióval zártuk a hivatalos programot. A cég ebédlőjében  az egyesület tagjaival egy közös ebéd során cseréltünk még gondolatokat és élményeket.

Inspiráló, tanulságos és maradandó élmény volt mindannyiunknak ez a délelőtt, melyhez hozzájárult a vendéglátóink szakmaisága és hihetetlen elkötelezettsége témáik iránt. További sok sikert kívánunk és bízunk benne, hogy lesz még lehetőségünk e kíváló szervezettől tanulni!

Mátyás Veronika

Leannovation Egyesület, elnökségi tag