Lean eszközök digitalizációja

Áprilisban a Debrecen Lean Coffee-n a lean eszközök digitalizációja volt a téma. Mészáros Krisztián indította be a beszélgetést felvezető bemutatójával.

Az eszközök használatának megértéshez elengedhetetlenül fontos, hogy először kezdjük papírral és ceruzával. Azaz például a sztenderdizált munka kialakításánál rajzoljuk fel magunk a WCT-t, a layoutot. Készítsük el magunk (akár Excel-ben) a kiegyensúlyozási diagramot, a Yamazumi diagramot vagy a valós térben mozogjanak a kanban kártyák.

A XXI. században, azonban nem tudunk elmenni a digitalizáció térnyerése és előnyei mellett. Ahogy láttuk a bemutatón ezek a folyamatfejlesztési szoftverek tudják gyorsítani, egyszerűsíteni a mérnöki tevékenységet. Videós elemzés segítségével azonosítani tudjuk az elemi tevékenységeket. Be tudjuk kategorizálni ezeket, hogy érték hozzáadó, részben érték hozzáadó vagy veszteség. Ebből a szoftver már könnyedén meg tudja rajzolni a Yamazumi diagramot és több gép vagy operátor esetében a kiegyensúlyozási diagramot. Eddig még csak-csak megoldanánk Excelben is, de ha módosítani szeretnénk valamit, akkor csak egy elemi tevékenység áthúzásával már meg is vagyunk a kiegyensúlyozással. Közben a munkautasítás is elkészül automatikusan, sőt a módosítások is frissülnek és a videó is.

A szoftverben integrálva van az FMEA kezelése is. Nem csak a sztenderdizált munka kialakítására, fejlesztésre alkalmas, hanem remek eszköz az átállási (SMED) folyamatokra is.

Összefoglalva a folyamatfejlesztési szoftverek alkalmazásának előnye, hogy a módosítások percek alatt megoldhatók, a dokumentációk frissítésévek együtt, így rengeteg időt tudnak megtakarítani a mérnököknek illetve csökkentik a hibázás lehetőségét a dokumentációkban és ezek kezelésében.

Pető Sándor, Leannovation