Ki mit tud a leanről? – Győrből jelentjük…

Nyakunkon az újabb projekt, mindennapos a válogatás és utómunka, nincs kapacitás a fejlesztésre,  a HR-es folyamatosan az elvándorlással küzd, a legügyesebb operátorból kinevezett műszakvezetőnk nem tud hatni az emberekre, és a felesleges tevékenységek miatt leterheltek és frusztráltak a munkatársak. A mindennapok genbáján ezek a problémák egy olyan vezetési és működési szemléletért kiáltanak, ahol az érték mentén történő gondolkodás, a munkatársak bevonása szisztematikusan a veszteségek csökkentését, az elakadások megértését és a hatékonyabb munkavégzést célozzák.

A lean szemlélet mára egyre több helyen része a vállalati mindennapoknak –  a bevezetés sikereivel és elakadásaival „megfűszerezve”, érdeklődővé és tudásmegosztásra nyitottá téve az abban szerepet vállaló szakembereket, munkatársakat.  A Lean Coffee fórum nem más, mint 3 óra szakmai feltöltődés,  lean tapasztalatcsere és remek kapcsolatépítési lehetőség. Örömmel jelentjük, hogy szeptembertől a Leannovation által életre hívott szakmai fórum már Győrben is elérhető!  Az eseményeket a  Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusával együttműködésben minden hónap második szerdáján tarjuk, 17:30 – 20:30 között.

Helló Győr!

Az első találkozónk szeptember 15.-én 15 lelkes résztvevővel startolt, szakmailag és emberileg is igazán színes csapat jött össze. A bemutatkozások során körvonalazódott ki milyen céllal, lean tudással, elvárásokkal érkezett. Voltak körünkben multinacionális vállalkozások vezetői éppúgy, mint kkv-k képviselői, adminisztratív/szolgáltató tevékenységet végző vállalatok szakemberei,  lean szakértők és leannel még éppen csak érintőlegesen találkozó pályakezdők. Az egyetem részéről Dr. Kurucz Attila köszöntötte a társaságot, majd „Osakától Budakalászig” címmel dióhéjban ismertettük a Lean Coffee és a Leannovation történetét  –  küldetés, célok, témák, sztorik mentén. Egy rövid lean esettanulmánnyal kihangosítottuk a vevőszemlélet és a lean alapelvek fontosságát, majd egy dinamikus csoportmunkában a résztvevők összerakták a  lean történetét: mindenki egy-egy meghatározó évszámot képviselve ismertette az adott ipartörténeti eseményt/eredményt, amit közösen kiegészítve jó pár új információval gazdagodtunk. A szünet előtt lett egy közös képünk mindarról a földrészek között folyamatosan áramlott és fejlesztett  tudásörvényről ami a ma ismert lean szemléletű működési modellt formálta. Biztos, ami biztos, az átbeszélt tudásanyagot egy játékos kvízzel is teszteltük, amit a csapatok remekül teljesítettek.

Lean Coffee meeting

Lean Coffee egy struktúrált keretek között működő megbeszélés. A nap témáit a meeting elején a  résztvevők együtt  gyűjtik össze, határozzák meg, egyszerű post-it lapokat használva. A felvetett témák rendezéséhez a Kanban board struktúrát használjuk: a megbeszélendő témák a bal oldali To discuss; a megbeszélés alatti témák a középső Discussing; míg a már átbeszélt témák a jobb oldali  Discussed oszlopba kerülnek. A Lesson Learned oszlopba helyezéshez a témagazda összegzi az elhangzottakat, a „take away” üzeneteket. Ez adja a megbeszélés struktúráját, vezérvonalát.  A Lean Coffee meeting szabályok ismertetése után gyorsan színes lett a Kanban board-unk a post-itoktól. És hogy milyen témákat szavaztak meg a kollégák? Hosszan beszélgettünk a felsőoktatás szerepéről, hogyan mivel tudná támogatni a lean szemlélet terjesztését és képviseletét. A sok hasznos és elgondolkodtató ötletek közül többet elvitt magával a témagazda és bízunk benne hogy gyakorlati megvalósításnak is részesei lehetünk. Második témaként került  terítékre az örök klasszikus ötletmenedzsment rendszer is. Nagyon inspiráló és frappáns vélemények és működő tapasztalatok cseréltek gazdát –  tartalmából ki-ki elvihette ami számára hasznos volt.

Győrben a Leannovation közösségből Stasztny Péter a fórum helyi motorja, aki elkötelezett hozzáállásával segíti az események szakmai előkészítését. A számtalan témajavaslatból válogatva már előkészítés alatt az október 13.-ai találkozó Warm up témája –  bízunk benne hogy hasonlóan inspiráló és nyitott csapattal találkozunk! Várunk vissza Benneteket, kollégáitokat!

Váthy Edit –  Leannovation