Változásmenedzsment – „Mindig így szoktuk csinálni!”

Mindig így szoktuk csinálni…

Hallottad vagy mondtad már ezt a 4 szavas mondatot a munkád kapcsán? Mit üzen és miben gátol a lean transzformáció során? A lean megközelítésben kódolva a szemléletváltás, ami rettentő sok komfortzónán kívül álló változtatási igényt hív elő…És a változás szinte mindig (még ha eltérő szintű is) ellenállással jár. Az ellenállással pedig meg kell tudni küzdeni minden szervezeti szinten…

A 4 szavas  idézetre rákeresve Grace Copper nevét dobja ki az internet. A hölgy az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztje volt, matematikus, a számítástudomány egyik úttörője volt. A meggyőződése volt, hogy a programokat inkább az angolhoz hasonlító nyelven kell írni, mint gépi kódban… Ő írta az első fordítóprogramot amely valamely programozási nyelven írt programot képes a számítógép számára lefordítani. Természetesen elvével ellen ment kora felfogásának és kifogásként gyakran hallotta ezt a 4 szót: Mindig így szoktuk csinálni!

A változásmenedzsment pszichológiája

A beszélgetés során először ránéztünk vakfoltjainkra, majd a változásokra adott reakcióink mögöttes pszichológiáját kezdtük el átbeszélni.  „Egyetlen állandó dolog a változás” – állította már Kr. e. 500 évvel  Herakleitosz, és ez napjainkra egyre erősebben igaz. De mi indukálja a változást, mi az ami pl egy szervezetet elindít egy új, esetlegesen komfortzónán kívüli úton? A változás indukátorait alapvetően két nap csoportba helyeztük: 1.veszély, azaz egy olyan állapot amikor már fenyegető, érezhetően „fájó” a jelen működés. 2. lehetőség, mikor van egy erős jövőképünk, amiben hiszünk, amihez tudunk csatlakozni. Bármi is a kiváltó ok, a  változást szervezeti szinten kommunikálni kell. Kinek és hogyan kommunikáljunk? Az egyének reakciója a bizonytalanra, a változásra mindenkinél legalább kérdőjeleket ad, de sokszor eltérő mértékű félelmet is okoz. Mert a változással együtt mindig elmúlik valami, valami, amit hátrahagyunk.. Az elmúlás feldolgozásának természetes pszichológiai folyamata van, melyet a Kübler Ross – Gyászmodelljén keresztül ismertünk meg. Az átbeszélt példák és szituációk elgondolkodtató kérdéseket vetettek fel, nem volt nehéz azonosulni a modell által leírt fázisokkal.

Mivel a szervezet egyének halmaza,  egy szervezetet érintő változás kapcsán ezeket a “normális” emberi reakciókat tudatosan és folyamatosan szükséges figyelni a sikeres átalakuláshoz.  A Kübler Ross által leírt változáselméletre adható adekvát válasz 4 lépése  nagyon frappánsan leírja az egészséges szervezetek kommunikációját: Kommunikáció -Meghallgatás-Jövőkép-Bevonás. De hogy jutunk el és mit tehetünk a sokat emlegetett a bevonásig, hogy az tényleg eredményes legyen? Mi a szerepe ebben a vezetőknek és mit tehetnek a változásban irányító szerepet betöltő kollégák? Erről és sok saját tapasztalatról osztottunk meg véleményeket egymással.

Folyamatfejlesztőként,  szakértőként a munkánk során mi is rengeteg változásnak vagyunk részesei, sőt, sokat generálunk. A tanács minden lean transzformáció előtt álló szervezetnek nagyjából ennyiben szummázható: legyetek felkészülve, hogy ez a gondolkodás  alapvető szemléletváltozással jár – vezetői – munkatársi -vállalati szinten. Készüljetek fel, hogy ellenállás lesz. És készüljetek fel, hogy megküzdés is lesz, amit Nektek és a vezetőknek kezelni kell. És fogadjátok el, hogy ez így teljesen RENDBEN VAN. Minthogy az is, hogy biztosan halljátok majd ezt a 4 szót: Mindig így szoktuk csinálni.

Lean Coffee meeting

A Kanban Tábla igazán színes lett a post-it ötletektől, a 2 legtöbb szavazatot  témát jártunk körbe –  Kicsit hosszabban a munkaerő bevonzása és hosszútávú megtartása problémakörnél időztünk, melyre többen személyes tapasztalatokkal, mások újszerű ötletekkel reagáltak. A megoldás receptje természetesen nem született meg, de a beszélgetésből a témagazda több gondolatot is magával vitt „feldolgozásra”. A másik post-it lapon a VUCA megközelítés szerepelt, annak helye, szerepe, előnyei és alkalmazási tapasztalatai. Mivel a módszer többek számára nem ismert, csak egy egész röviden definíció szintjén beszéltük át, de amiben egyetértés volt, hogy a bizonytalan és változékony üzleti környezetben mindenképp helye van/lesz.

Az estét önkéntesen vállalat időcsúszással zártuk –  merthát a gondolatoknak a fél 9 nem szabott határt..Szuper hangulatban, ismét sok gondolattal gazdagodva zártuk az estét- köszönjük, hogy jöttetek!

Október 12.-én egy tanulságos szimulációs játékkal folytatjuk, „A homoki bárka misszió –  azaz tudunk mi hatékonyak lenne” címmel, melyet Révész Gyula facilitál. Jelentkezés a Meetup-on, várunk minden érdeklődőt!

 Váthy Edit- Leannovation