Hogyan növekedjünk hibázásaink által?

„Tévedni emberi dolog” – ismerős a mondás. A szeptemberi Debrecen Lean Coffee találkozónkon folytattuk a júliusban elindított fejlődési szemlélet témánkat. Ez alkalommal a lean és a minőségügy világában ismert fogalmakat, módszereket vetettük össze az EFQM2020 modellben a hibázáshoz kapcsolódó üzenetekkel, valamint a szervezetfejlesztésben általában alkalmazott megoldásfókuszú kör-módszerek és felszabadító technikák megközelítésével. A felvezető, warm up gondolatokat Tar Judit hozta, és megosztott a közelgő TEDx előadásából is néhány személyes élményt a hibázási kultúra kapcsán. Izgalmas összefüggésekre, de jelentős különbségekre is rátaláltunk a hiba és probléma fogalmának tisztázásakor, és rengeteg személyes példát, hibázást és elakadást is megbeszéltünk. Ezzel is tanultunk, fejlődtünk.

A Lean Coffee szekcióban az alábbi kérdéseket jártuk körbe – amelyeket Tar Judit, mint Kiválóságnagykövet az EFQM2020 modellből kölcsönzött – és tártuk fel a megoldási lehetőségeket:

  • Hogyan alkalmazzuk ezt a megközelítést – Hogyan növekedjünk a hibázásaink által? – a munkahelyünkön, a családunkban, de leginkább saját magunkba nézve?
  • Milyen pszichológiai és környezeti feltételeket biztosítsunk ahhoz, hogy valóban tanulni lehessen a tévedésekből, a hibázásokból
  • Hogyan támogassuk a változások megvalósítását a kísérletezés és a bűnbak keresés-mentes próbálkozások segítségével?
  • Mi van azzal, aki hibázott? Mi legyen a tere a valóságot tükröző visszajelzéseknek, hogy időben lehessen szólni, visszajelezni, korrigálni és fejlődni?
  • Milyen képességekre és módszerek bevetésére van szükség akkor, amikor ismétlődő kudarcokba, a hibák ismétlődésébe ütközünk?
  • Mit tegyünk a folyamatos javításra ösztönző áttöréses gondolkodás, módszertani kultúra és szaktudás fejlesztése érdekében?

Az est zárókörében minden résztvevő azt csatolta vissza, hogy az energiaszintünk olyan bizalmas légkört adott, amelyben nem csak közös gondolatok, hanem közös támogatás, egyfajta team coaching is megvalósult.

Az est jó hangulatához a helyet adó környezet sem mellékes. A különleges kávékat és harapnivalókat a Carol&Art Café biztosította számunkra a megszokott kiváló minőségben.

Az október 21-i Debrecen Lean coffee házigazdája a csoportunk egyik aktív tagja lesz. Kövessétek az esemény kiírását a Meetupon!