Kinipping Automotive Kft. látogatás

A Budapest Lean Coffee által szervezett márciusi Lean Tourismo esemény keretében ismét egy példaértékű szervezetnél jártunk. A Knipping Automotive Kft.-nél eltöltött 3 óra mindannyiunkat megerősített és inspirált a lean szemléletű vezetés fontosságában. Üdítő volt látni, milyen eredmények érhetők el ott, ahol a hosszútávú vezetői stratégia és elköteleződés gyakorlati (lean) szakmaisággal, tudatossággal és alázattal társul.

A csapatot Sinkó József gyárigazgató fogadta, aki 6 éve vezeti a jelenleg 190 főt foglalkoztató, műanyag fröccsöntött alkatrészeket gyártó szervezetet. A cégcsoport a világ több pontján rendelkezik leányvállalattal, gyártócsarnokokkal: utóbbiak közül négy Németországban, egy Mexikóban, és egy Magyarországon található. A Szigetszentmiklóson működő telephely 2017-es nyitása óta évi 30 %-al növekedett, 2025-re eléri a 20 milliárd forintos árbevételt. Ügyfelei az autóipar és az elektromos ipar ismert és kiemelkedő vállalatai.

A tárgyalóban  Vajó Zoltán termelési igazgató és Koltai Sára termeléstervező csatlakozott a vendéglátói oldalhoz. Zoltán röviden ismertette a lean szemléletű fejlesztése kapcsán megtett út főbb állomásait és részletesebben mesélt a belső képzési rendszerük meghatározó elemét képező JIT szimulációs játékról. A 4,5 órás képzésen a szervezet minden dolgozója és szervezeti szintje rész vesz, jellemzően vegyes csapatokkal.

Látogatás a genbán

A gyárlátogatás során megismerhettük a szervezet főbb folyamatait valamint a lean kultúra fejlesztéséhez és munkatársi bevonás erősítéséhez működtetett belső módszereket, gyakorlatokat. (egyik eleme pl. a 2023-tól bevezetett JIT játék)

A gyárlátogatás első állomásaként a fröccsöntés terület Shopfoor tábláinál álltunk meg, ahol  Zoltán a KPI felelősök által, kézi beírással követett termelési eredmények megbeszélésnek rendszeréről mesélt. Az átláthatóságot, valós idejű beavatkozás lehetőségét támogató KPI -okon nyugvó shopfloor menedzsment rendszer mostanra beépült a mindennapi rutinba, a munkatársak a termelési kommunikáció alapeszközeként használják. A lean transzformáció egyik első és nélkülözhetetlen eleme ebben a szervezeti kultúrában érezhetően jól működik:-)

A lean elvek gyakorlati megvalósításának másik példájaként a Szerelde területét látogattuk meg. Az értékáram azonosítása és újragondolása után új layout mentén, a mozgási, szállítási és várakozási veszteségek megszüntetésével kialakított 1db-os anyagáramban definiált munkaállomások kerültek kialakításra. Minden munkaállomás mögött Andon tábla mutatja az óránkénti teljesítést, az esetleges eltéréseket és intézkedéseket. Nyugalom, összehangolt működés, családias hangulat jellemezte a területet, melynek dolgozói is bevonásra kerültek az átalakításokba és értik a veszteségszemléletű fejlesztések hasznát.

A gyártúra zárásaként a Dojo területre látogattunk, ahol Sára és Zoltán részletesen bemutatta a 3 körben felépített JIT játék forgatókönyvét. A minden részletre kiterjedően kidolgozott szimuláció a hagyományos bach gyártásból a JIT szemlélettel kiegyensúlyozott gyártósor kialakítás klasszikus lépései menetén vezeti végig a résztvevőket. A program erőssége a vizualizáció, a számok, adatok mentén megvalósuló PDCA gondolkodás erősítése valamint a zárásként beépített résztvevői reflexiós kör.

Lean Coffee helyett –  szakmai beszélgetés és reflexió

A gyártúra után a csapatot gazdag szendvicstál fogadta a tárgyalóban, ahol  egy kötetlen beszélgetés  vette kezdetét, lehetőséget adva a felmerült kérdések megválaszolására.

A tanulságos látogatás zárásaként minden jelenlevő visszajelzést adott a szervezet képviselőinek 1-2 gondolattal. A szófelhő talán visszaad valamit a résztvevők benyomásaiból, egyértelműen pozitív visszajelzéseiből:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köszönetképp Váthy Edit adta át vendéglátóinknak a Leannovation Egyesület jelképes ajándékai – lean szakkönyveket és a klasszikus Lean Coffee bögrét.

Rengeteg gondolattal, hasznos ötlettel gazdagodva zártuk a napot és nagy köszönettel búcsúztunk a  Knipping szakembereitől. A lean fejlesztések természetesen folytatódnak a szervezetnél, ennek megtapasztalására pedig rögtön meghívást is kaptunk a jövő évre vonatkozóan – mi pedig örömmel fogadtuk:-)

Felejthetetlen szakmai élményben volt részünk –  köszönjük a megtisztelő lehetőséget!

Váthy Edit,  Leannovation Egyesület-elnök