NI Hungary Kft. látogatás

Februárban a Debrecen Lean Coffee keretén belül az NI Hungary Kft.-nél tettünk látogatást. A debreceni NI jelenleg az Emerson tulajdonában van és elektronikai termékek alkatrészeit gyártják (NI). A körülöttünk lévő elektronikai eszközeinkben biztos vannak NI alkatrészek is.

Gyárlátogatás

A nemrégen átadott új szárnyban érkeztünk. Reményi Gábor volt a vendéglátónk, aki a cég Oktatási és ipari kapcsolatokért felelős menedzsere vezetett minket végig a gyártási folyamaton. A patika tisztaságú üzem látogatása során megtudtuk, hogyan kerülnek az ellenállások, kondenzátorok és az egyéb alkatrészek a zöld nyák lapra. Az alacsony darabszámú, nagy termékváltozatosságú gyártásra jellemző megoldásokat láttunk az alapanyag raktártól kezdve a késztermékek teszteléséig. A teljes gyártási folyamat kialakításánál arra törekedtek, hogy minél kevesebbet parkoljon, álljon az anyag így az egyes gyártási lépéseket közvetlenül egymás után telepítették le: SMT sorok – átmenő furatos technológia – 100%-os tesztelés.

Hogyan biztosítható elegendő képzett munkaerő?

A genba élmények után az NI munkaerő megtartó és munkaerő szerző tevékenységéről beszélgettünk. Napjainkban a toborzás a megtartás. Az NI is ezt vallja és mindent megtesz, hogy a munkakörülményeket ennek szellemében alakítsa ki: kismama parkoló, étterem, kávézó, kikapcsolódási lehetőségek – csocsó asztalok, LEGO szoba, játék konzolok.

A toborzásara adott másik válasz pedig a minta értékű duális képzés. Gábor büszke arra, hogy az eddig is működő duális képzésük szintet lépett. Szeptembertől 72 tanuló 6 csoportban vesz részt a képzésükön. A diákok magasan felszerelt tantermekben, nyári gyakorlatokon sajátíthatják el a szakmai tudást, az NI kollégák által írt, szerkesztett tankönyvek segítségével.

A néhány szavas zárókörben ezek hangoztak el: tisztaság, nyugodt munkavégzés, biztonság, magas színvonalú, befogadó környezet…

Köszönjük a lehetőséget!

Kanyó Csaba és Pető Sándor