Lean eszközök digitalizációja

Különleges lean esténk volt, mert pont nőnapra esett a Győr Lean Coffee, így kezdésnek kaptak egy-egy szál virágot a hölgyek.

A program felvezető előadása a lean szakemberek napi munkájának hatékonyabbá tételét helyezte fókuszba. Számunkra ősidők óta alap a lean eszközök használata a genbán. Papírral és ceruzával dolgozunk, hogy közben tudjuk figyelni a folyamatokat és meglegyen a teljes kép megértése. Aztán megvitatjuk a lehetséges megoldásokat a team tagokkal, megvalósítjuk a fejlesztést, és áttérünk a digitális formuláink kitöltésére, órákon keresztül dolgozzuk fel az összegyűjtött adatokat, gyártjuk a fejlesztés eredményét leíró munkautasításokat. Jobb esetben készítünk videofelvételt a folyamatról, így dokumentálva a látott tényeket. Ezek a tevékenységek mind lokális dokumentumokban folynak, nincs köztük automatikus adatátvitel, sok a veszteség. Például órákig tart egy SMED standard folyamat leírás elkészítése a jegyzeteinkből. Az FMEA, a control plan módosítása is szükséges egy vevői reklamációt követő gyökérok keresés, és a megoldás megvalósítása során.

A bemelegítő szekció erről a témáról szólt, mit lehet tenni annak érdekében, hogy kilépjünk a mókuskerékből és hatéknyabbá, gyorsabbá tegyük ezt a folyamatot a digitalizáció segítségével.

Mészáros Krisztián Nagyváradról érkezett hozzánk, hogy megmutasson nekünk egy olyan integrált rendszert, amelyben a lean eszközök, dokumentációs feladatok között automatizmus segít a lean mérnök adminisztrációs munkájának csökkentésében. Krisztián nemcsak beszélt róla, de be is mutatta a gyakorlatban a lehetőségeket! Konkrét példákat láttunk a Solme svéd cég Avix szoftverébe történt betekintés során. Például a sor kiegyenlítés támogatása vizuális megoldásokkal és automatikus munkautasítás korrekció, átdolgozás az új verzióra külön munkabefektetés nélkül. Egy képernyőn látható a folyamatot bemutató video és az alapján szerkesztés, módosítás alatt lévő alapdokumentum. A kész munkautasítások eljuttathatók a munkahelyekre kihelyezett monitorokra, integrálhatók a folyamattal, és az operátorok beírhatják javaslataikat a műszak végén (automatizált ötletmenedzsment).

Krisztián konkrét számadatokkal igazolta a szoftver bérlés költségeinek megtérülését, az alkalmazás gazdaságosságát.

Két témát tudtunk megbeszélni a lean coffee struktúrában. Az első kapcsolódott a nőnaphoz. Miben erősebbek a nők a lean alkalmazásban? Egyértelmű hozzászólások erősítették egymást, a szoftos oldal az övék, ami 2/3-ban a siker kulcsa. Sokkal vizuálisabban mutatják be a feladatokat.

A másik témánk a lean alkalmazás érettsége és a digitális eszközök szükségessége kérdéskör volt. Célszerű már a kezdeti időszakban alkalmazni digitális eszközöket? Kell a gyakorlat a genbán, de ne pazaroljuk el az időnket adminisztrációs munkával, ami kiváltható automatizálható megoldásokkal!

Stasztny Péter – Leannovation