Nagoya Lean Coffee

2023 március első napjaiban 18 résztvevővel startolt a Magyar AOTS Társaság Egyesület és a Leannovation Egyesület közreműködésével szervezett „Toyota Production System tanulmányút Japánban” program.

Az előadásokban, gyárlátogatásokban és gyakorlati feladat kidolgozásban gazdag, magyar nyelvű tolmácsolással vezetett képzés fantasztikus élmény volt minden résztvevőnek és remek szakmai alap a  Toyota Production System-el és Japán világával való ismerkedésre/elmélyülésre. A képzés 2. napjának délutánján az oszakai Training Centerből  Nagoyába tettük át szállásunk – innen, Toyota City közeléből látogattuk a következő napokban a TPS szemléletben élenjáró cégeket, szervezeteket.

Az első képzési nap főbb üzenetei a Toyota gondolkodásmódját, a HR és vezetés szerepét emelték fókuszba, míg a második napon a középvezetői szerep, feladatkör és felkészültség volt a fő téma. Rengeteg kérdést tettünk fel, rengeteg választ és új tudást kaptunk. De csakis arról, hogy csinálta, hogyan működteti szervezetét a Toyota, mi az amit ők képviselnek. A kulcskérdés a nap végére így fogalmazódott meg a csapatban: a kihívás, hogy ebből a saját szervezetnél mit lehet / érdemes beépíteni, milyen előfeltételek és vezetői gondolkodás szükséges a rutinok és szemlélet újraírásához.

Tele gondolatokkal és kérdésekkel folytattuk a szakmai beszélgetést az este során a  Nagoya Lean Coffee keretében. Ezúttal nem kávé, hanem sör volt kísérőnek, a post-i lapok helyett söralátétre kerültek a témafelírások:-)  Bár a helyszín, az eszközök és a résztvevői kör sem a megszokott volt, a meeting forgatókönyve és a szakmai beszélgetés intenzitása a szokásos magas hőfokon égett:-) Felejthetetlen este volt, bízunk benne, hogy lesz ismétlés a következő években is!

Arigato minden résztvevőnek, folytatás otthon!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök